Draagmoeder

Homoseksuele paren en vrouwen die niet zwanger kunnen worden of niet in staat zijn een zwangerschap uit te dragen, kunnen voor een draagmoeder kiezen.

 

Het biologische moederschap

 

In Nederland is het beperkt mogelijk om draagmoederschap via ivf te doen. Bij ivf draagmoederschap wordt een al gevormd embryo in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Zij draagt de zwangerschap uit. Zo kan een vrouw, die zelf niet zwanger kan worden, toch een kind met eigen genen krijgen. Sinds 2019 staat deze behandeling ook open voor homoparen met een eiceldonor. De behandeling wordt niet vergoed.

 

Een alternatief binnen Nederland is om het zaad van de vader en de eicel van de draagmoeder te combineren. In het kort gezegd krijgt het kind dus als biologische ouders de vader en de draagmoeder. De draagmoeder staat het kind vervolgens af via adoptie. Ze kan daar echter niet toe gedwongen worden.

 

Betaling voor draagmoederschap is verboden

 

Draagmoeder zijn tegen hoge betaling is bij de wet verboden en strafbaar. Je mag geen kind kopen, hoe graag je ook een kind zou willen. Draagmoederschap uit menslievendheid of vriendschap mag natuurlijk wel. De draagmoeder moet natuurlijk wel een vergoeding krijgen voor de kosten, die ze voor je maakt.

 

Afspraken over draagmoederschap

 

Als je draagmoederschap overweegt, realiseer je dan dat het een heel langdurig en omslachtig proces is, waar vaak ook stress bij komt. Onder de huidige wetgeving is het ook een onzeker proces. Zowel draagmoeder als wensouders mogen zich tijdens de zwangerschap of na de geboorte nog bedenken. De adoptie gaat dan niet door. Je moet van tevoren dus heel goede afspraken met elkaar maken en zeker zijn dat je elkaar volledig vertrouwt. Informeer je ook goed over alle juridische zaken die erbij komen kijken. En bereid je voor op alle mogelijke spanningen die kunnen ontstaan en hoe je die kunt oplossen.

 

Nieuwe wetgeving in de maak

 

Er ligt een ontwerp wetgeving klaar. Wanneer deze wet doorgevoerd wordt, wordt het voor wensouders mogelijk om al voor de bevruchting toestemming te vragen aan een rechter. Met deze toestemming wordt het kind direct bij geboorte je eigen juridische kind. Dit zal veel onzekerheid uit het proces wegnemen. Ook een (kleine) vergoeding voor de draagmoeder zal waarschijnlijk mogelijk worden. Wanneer deze wetgeving werkelijkheid wordt, is nog niet bekend.

 

Gevoelskwestie

 

Het verschil tussen bedenken dat je een kind gaat krijgen en daadwerkelijk een kind in je armen houden is heel groot. Er kunnen gevoelens bij je opkomen die je niet had verwacht. Veel mensen denken daarbij meteen aan een draagmoeder die zich bedenkt, maar in de praktijk komt dat heel zelden voor. Ook een wensouder kan overvallen worden door onverwachte, moeilijke gevoelens. Bijvoorbeeld het gevoel te moeten concurreren met de draagmoeder en de neiging krijgen om haar buiten te sluiten. Realiseer je goed dat je na draagmoederschap altijd een extra persoon in je leven hebt, die een rol heeft in het bestaan van je kind. Je moet die persoon ruimte kunnen geven.

Toch zijn er veel gevallen bekend waarin het draagmoederschap een succes is. Dus als de mogelijkheid zich aandient, is het zeker de moeite waard om er samen eens over te praten.

Heb je vragen, wil je meer informatie, of zoek je ondersteuning? Kijk dan op Zwangervooreenander.nl en Freya.nl.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.