Wonen en jongeren

Op mezelf wonen als ik ga studeren?

Na het doorlopen van de middelbare school en het doen van je eindexamen, staat er weer een volgende uitdaging op je te wachten. Namelijk de overstap naar het vervolgonderwijs. Sommige jongeren blijven thuis wonen, andere gaan het liefste op kamers.

 

Helaas is een studentenkamer vinden de laatste jaren steeds moeilijker. Veel jongeren huren een kamer van een particuliere verhuurder. Deze huisbazen bezitten vaak meerdere studentenhuizen. Als studenten kans willen maken op een kamer in een studentenhuis, moeten ze meestal hospiteren. Dat wil zeggen dat je een afspraak maakt met de bewoners van het huis om kennis te maken en de kamer te bekijken. De bewoners maken tijdens een hospiteeravond een keuze uit meerdere kandidaten voor de beschikbare kamer.

Naast particuliere verhuurders zijn er ook grotere woningcorporaties die zich bezighouden met studentenhuisvesting. Deze corporaties moeten zich aan de wet- en regelgeving van de gemeente houden waar zij hun woonruimtes verhuren. Hier wordt uiteraard ook op gecontroleerd. Woningcorporaties werken vaak met een puntensysteem als er een lange wachtlijst is met studenten en werkende jongeren die een woonruimte zoeken. Hierdoor kan het soms wel vier tot acht jaar duren voordat je iets toegewezen krijgt. Studentenkamers zijn daarbij ook duur. Hoe groter de kamer en hoe dichter bij het centrum, hoe hoger de huur. Daarbij is er een tekort aan studentenkamers waardoor de huurprijzen stijgen. Er zijn wettelijke maximumbedragen vastgesteld. Deze bedragen kunnen per gemeente verschillen. Het is wel lastig om een huisbaas te verplichten de huur te verlagen, omdat er genoeg andere studenten zijn die de hoge huur wel willen betalen.

Heb je eenmaal een leuke studentenkamer gevonden, dan kun je gaan verhuizen. Het is hierbij verstandig om, samen met je ouders, op tijd te beginnen met het bij elkaar zoeken van wat je nodig hebt zoals pannen, borden, bestek, een bank, een bed, een televisie en ander huisraad.

 

Wat kost zelfstandig wonen?

 

Als je op kamers gaat, betaal je elke maand huur. De huur is al snel honderden euro’s per maand. Daarnaast betaal je vaste lasten, zoals gas, water en stroom. Maar soms zit dit al bij de huur in. Vraag het van tevoren even aan je huisbaas of tijdens de kijkavond. Krijg je de kamer, maar is er geen huurcontract? Vraag er dan om. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kijk goed na of alle vaste lasten erbij zitten en hoe het zit met internet en televisie- en kabelaansluiting. Hoe doen je nieuwe huisgenoten het met wassen, schoonmaken en koken? Allemaal vragen die je kunt stellen bij de kijkavond; dan klinkt het gelijk alsof je weet waar je het over hebt.

Naast de woonlasten heb je ook kosten voor bijvoorbeeld internet en verzekeringen. Kijk ook op Nibud.nl voor meer informatie over wat je allemaal moet regelen.

 

Zie ook: ‘Anoniem chatten‘ van JouwGGD.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.