Je jongste kind ontwikkelt zich heel anders dan je oudste. Je loopt vast in de opvoeding en ook de peuterspeelzaal geeft aan zich zorgen te maken om het gedrag van je kind. Als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, maar je weet niet precies wat, kan dat heel lastig zijn als ouder. Het is een onderbuikgevoel. Waar kun je terecht met dit gevoel? Integrale Vroeghulp Zuid-Limburg (afgekort IVH, onderdeel van MEE Zuid-Limburg) is een goede start bij dergelijke gevoelens. Zij kijken met je mee bij zorgen en twijfels over de ontwikkeling of het gedrag van kinderen van 0 tot 7 jaar.
We spreken met Merel van Doezelaar, zij is coördinator bij IVH Zuid-Limburg.
“Sommige ouders hebben al van jongs af aan het gevoel dat er iets aan de hand is met hun kindje. Vaak op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld rondom contact: een kindje speelt bijvoorbeeld wel naast andere kinderen maar niet mèt en dit komt niet overeen met de gemiddelde ontwikkeling op die leeftijd,” legt Merel uit. “Zo’n kindje lijkt meer in zijn eigen wereldje te zijn i.p.v. dat hij functioneel contact maakt (iets nodig hebben van de ander) of affectief contact (vanuit gevoel). Soms vragen ouders zich af; komt het wel binnen wat ik zeg?”
“Ook kan het zijn dat een kindje niet echt kan spelen. Het wil bijvoorbeeld altijd hetzelfde spel doen, vaak in combinatie met een onhandige motoriek. Of het heeft driftbuien en wil niet luisteren.
Ouders kunnen zich aardig onthand voelen,” aldus Merel. “Ze komen bijvoorbeeld niet meer buiten de deur, bang voor een scène of reacties van mensen op straat. Zo komen ze steeds meer in een bubbel terecht.”
“In een eerste (meestal telefonisch) gesprek bespreken we samen welke zorgen je als ouder hebt en wat wij hierbij kunnen betekenen. Soms is dit telefoongesprek voldoende en kunnen we ouders al op weg helpen.
Komen we tijdens dit telefoongesprek samen tot de conclusie dat de hulp van Integrale Vroeghulp wenselijk is, dan volgt er een uitgebreid gesprek bij ouders thuis. Tijdens dit huisbezoek brengen we de ontwikkeling van het kindje in kaart. We bespreken de situatie waarin het kindje opgroeit en formuleren samen met ouders de hulpvragen,” legt Merel uit.
“Vervolgens kijken we of er verder gericht aanvullend onderzoek nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een observatie thuis, op de peuterspeelzaal of op school door een psycholoog. Een medisch onderzoek door een kinderarts of een spraak- taalonderzoek door een logopediste.
De uitkomsten van deze onderzoeken worden in een team van specialisten besproken. Hierdoor kunnen we een volledig beeld vormen van het kindje en advies geven over wat het kind mogelijk nodig heeft. Dit wordt natuurlijk samen met ouders besproken en daar waar nodig starten we de juiste hulp of ondersteuning op.”
“Als kinderen jonger zijn krijgen ze vaker nog het voordeel van de twijfel. ‘We kijken het nog even aan, hoe de ontwikkeling verder verloopt’. Met 3 of 4 zijn zaken soms duidelijker zichtbaar. Een spraak-taal achterstand met 2 jaar is bijvoorbeeld heel anders dan met 3.
Als ouders eigen problematiek hebben denken ze ook nog wel eens ‘Ik ben er ook gekomen’. En dan stellen ze de stap naar hulp nog even uit.”
Merel vervolgt: “Integrale Vroeghulp probeert heel laagdrempelig te zijn. Ouders houden zelf regie. Toch is de stap voor ouders vaak heel groot. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor etiketten, of er speelt schaamte. Als er iets met je kind aan de hand is raakt dat je volledig in je ouder-zijn.”
“We proberen zo snel mogelijk te starten, het liefst binnen een paar weken. We streven ernaar om zonder wachttijd kinderen te helpen. Het traject tussen aanmelding en het geven van advies duurt gemiddeld 3 maanden.
Maar dan is het nog niet klaar. We blijven betrokken bij het gezin tot de juiste hulp is ingezet en ook voor een stukje nazorg. We laten niet los totdat alles loopt.”
“Vooral openheid en vertrouwen. Alles gebeurt in de thuissituatie en in de omgeving van het kind (bijvoorbeeld de peuterspeelzaal of de school). Omdat we daar beter zien wat echt gedrag van het kind zélf is en wat een reactie op de omgeving is.
We starten met een uitgebreide intake bij de mensen thuis. Ouders kunnen dan uitgebreid hun verhaal doen en vragen stellen aan de consulente,” zo vertelt Merel.
“Soms is alleen een observatie van een kindje nodig. En soms een uitgebreid pakket aan onderzoek. Hoe intensief het traject is, is dus afhankelijk van de vraag en de problematiek. Het is echt een traject op maat. We willen zo goed mogelijk aansluiten bij wat het kind nodig heeft én wat de ouder nodig heeft.”
“Gelukkig komt dit niet vaak voor en willen ouders heel graag hulp voor hun kind en handvatten hoe het beste om te gaan met hun kind.
Maar het klopt, hulp vanuit IVH is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Maar soms hebben ouders iets langer tijd nodig en dan spreken we af dat we het kindje een tijdje opvolgen. Of dat we over een jaar opnieuw contact opnemen om te kijken hoe de ontwikkeling is verlopen.”
“Baat het niet dan schaadt het niet! Voorkomen is beter dan genezen.
Als je vroegtijdig ergens naar kijkt kun je grote(re) problemen voorkomen. Dit gun ik iedere ouder!” zegt Merel enthousiast.
“We horen vaak ouders na een traject zeggen: ‘Had ik dit maar eerder geweten’. Al die tijd zijn ze zoekende geweest, hebben ze aan zichzelf als ouder getwijfeld. Dat wil je ouders het liefst besparen!
Met een goed advies en goede hulp help je een kind verder, maar óók die ouder. Er is weer toekomstperspectief.
Een ouder zei na afloop van het traject bij Integrale Vroeghulp: ‘Ik kwam weer in contact met mezelf en daardoor ook met mijn kind’.”
“Ouders en hun gevoel worden gelukkig steeds meer serieus genomen. Heb je zelf twijfels of vragen, bel en we denken met je mee.”
Wil je meer informatie over IVH, kijk dan eens op de website. Heb je een vraag of wil eens sparren over jouw situatie, dan kun je bellen naar 088 – 010 22 22 of vul het contactformulier in.
Lees hier ons eerder verschenen artikel over MEE Zuid-Limburg
Geplaatst op 22 november 2022 | Categorie Baby's, Peuter, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.