Hoe help ik mijn jonge kind beter slapen | deel 4: natuurlijke bedtijd

21 juli 2022

Alle kinderen hebben een natuurlijke bedtijd. Dit is het tijdstip waarop je je kindje in bed wilt hebben liggen, omdat het dan het makkelijkst in slaap zal vallen. Vooral voor kindjes die van nature geen goede slapers zijn, helpt het om deze bedtijd te vinden en aan te houden.

 

Wanneer je kindje na zijn natuurlijke bedtijd in bed wordt gelegd, reageert het lichaam hierop door cortisol aan te maken. Cortisol is ook wel bekend als het stresshormoon.

 

Veel ouders herkennen het wel, een kindje dat totaal niet moe lijkt bij bedtijd, eerder zelfs hyperactief en vrolijk. Doordat het lichaam op de natuurlijke bedtijd eigenlijk over zou moeten gaan naar slaap en dat op dat moment niet kan doen (omdat het kindje nog niet in bed ligt), gaat het een tegengestelde reactie geven en probeert juist wakker te blijven. Logisch dat het dan moeilijk is om in slaap te vallen. En niet alleen het in slaap vallen is dan moeilijk. Vaak hebben kinderen er gedurende de nacht ook last van en worden vaker wakker.

 

Zo’n natuurlijke bedtijd voor je kindje komt redelijk precies. Gaat je kindje slechts 5 minuten na deze bedtijd slapen, dan is het lichaam alweer actief bezig om wakker te blijven. Help je kindje dus om zijn natuurlijke bedtijd te vinden.

Natuurlijke bedtijd per leeftijd

 

Om je een idee te geven  van een goede natuurlijke bedtijd per leeftijd:

 

6 maanden tot 2 jaar                           tussen 19.00 en 19.30 uur

2 tot 6 jaar                                          tussen 19.30 en 20.00 uur

7 tot 8 jaar                                          tussen 19.45 en 20.15 uur

9 tot 10 jaar                                         tussen 20.00 en 20.30 uur

 

Wil je de juiste natuurlijke bedtijd voor jouw kindje vinden, leg hem dan een aantal dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip in bed. Werkt dit niet, vervroeg of verlaat het tijdstip met 10 minuten. Probeer minimaal 3 dagen achter elkaar eenzelfde tijdstip aan te houden.

 

Meer lezen?

 

Lees ook de eerder verschenen artikelen in deze serie:

 

Alle artikelen in deze serie zijn tot stand gekomen m.m.v. Judith Zinken, slaapcoach.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 21 juli 2022 | Categorie Baby's, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.