Net als lopen, fietsen en praten is slapen een vaardigheid die alle kindjes moeten leren. In een eerder verschenen artikel heeft slaapcoach Judith Zinken hier al een heleboel over uitgelegd. In dit 2e artikel geeft ze informatie en tips over hoeveel slaap je kindje nu eigenlijk nodig heeft en over wakkertijden.
Niet alle kinderen zijn hetzelfde, maar in grote lijnen slapen ze allemaal wel ongeveer evenveel uur per dag. Of beter gezegd, ze hebben allemaal ongeveer evenveel uren slaap nodig voor een goede ontwikkeling. Kinderen die van nature goed slapen zorgen vaak zelf dat ze in de 24 uur op een dag voldoende slapen. Is je kindje van nature geen goede slaper, dan kun je hem helpen door overdag en in de nacht voldoende te laten slapen.
Hieronder vind je de slaapbehoefte per leeftijd op een rij.
Baby’s slapen veel en hebben meestal nog geen (dag en nacht) ritme. Van de 24 uur slapen ze 16-18 uur, verdeeld over de helft overdag en de helft ’s nachts. Vaak zijn het nog hazenslaapjes. De langere slaapjes ontwikkelen ze meestal later.
15 1/2 tot 17 uur slaapt je kleintje op deze leeftijd ongeveer. In de nacht slaapt hij of zij 8 1/2 tot 10 uur en overdag 6 tot 7 uur.
Mogelijk gaat je kindje nu wat meer structuur krijgen in zijn slaap. Overdag kun je uitgaan van 3 tot 4 slaapjes die samen 5 uur duren. De slaap gedurende de nacht kan nu ook wat langer worden, zo’n 6 tot 8 uur aan één stuk. De duur van de slaap ’s nachts is ongeveer 10 uur.
Gemiddeld slapen baby’s nu 10 tot 11 uur per nacht en 4 tot 5 uur overdag, verdeeld over 3 slaapjes. Richting de 5 maanden kunnen de meeste baby’s de hele nacht doorslapen zonder voeding.
De nacht duurt gemiddeld 10-12 uur, uitgaande van doorslapen aan één stuk. Overdag zijn er 2 tot 3 slaapjes die samen ongeveer 3 1/2 uur duren. Gaat je kindje richting de 8 maanden en slaapt hij of zij in 2 slaapjes 3 1/2 uur, dan is een 3e slaapje vaak niet meer nodig. Zorg wel dat de tijd tussen het wakker worden na het 2e slaapje en de nacht niet te lang is.
Bij 9 maanden slapen baby’s ongeveer 11 uur aan een stuk per nacht en 3 uur overdag (2 slaapjes). De duur van de nacht neemt richting 12 maanden iets toe naar 11 1/4 uur. De slaapjes overdag nemen af naar 2 1/2 uur.
In de nacht kun je uitgaan van ongeveer 11 1/4 uur aan een stuk. Overdag slaapt je kindje ongeveer 2 1/2 uur. Bij 12 maanden zijn dat nog 2 slaapjes, richting 18 maanden wordt dat één middagslaapje.
De slaapbehoefte neemt richting 2 jaar af naar 11 uur per nacht en 2 uur overdag.
Zolang er nog sprake is van een middagslaapje slaapt je kindje gemiddeld 10 1/2 uur per nacht en 1 1/2 uur overdag. Wanneer het middagslaapje vervalt is ook heel verschillend. Is het middagslaapje vervallen, dan heeft je kind gemiddeld zo’n 11 1/2 uur slaap per nacht nodig.
Het allerbelangrijkste is dat je goed naar de signalen van je kindje kijkt. Als ouder ken je je kindje het allerbeste. Maar mocht je er behoefte aan hebben dan is bovenstaande een goed uitgangspunt.
Wakkertijden voor een baby zijn de momenten waarop hij wakker en alert is tussen de slaapjes door. Een slaapschema met wakkertijden kan heel handig zijn. Het geeft je net wat meer houvast wanneer je wereld toch al op zijn kop staat door de komst van je kindje.
Het is goed om te beseffen dat iedere baby anders is. Een slaapschema is vooral een fijne houvast wanneer je anders niet direct uitkomt. Kijk dus vooral naar je baby. Als ouders weten jullie het beste wat hij nodig heeft. Een slaapschema voor je baby of het aanhouden van wakkertijden is prima, maar werkt het niet, laat het dan enigszins los en zoek het ritme van jouw baby.
Ouders vallen vaak terug op wakkertijden en een slaapschema wanneer hun baby niet makkelijk slaapt. Waarschijnlijk moet jullie baby dit nog leren en heeft hij daar iets meer hulp bij nodig. De wakkertijden die hieronder beschreven worden, zijn een uitgangspunt en werken het beste voor baby’s die voldoende slapen. Heb je een baby die van nature niet makkelijk ‘volgens het boekje’ slaapt, houd er dan rekening mee dat de wakkertijden waarschijnlijk voor jouw baby te lang zijn.
De eerste weken slaapt je baby heel erg veel, 16-18 uur verdeeld over 24 uur. Meestal slaapt hij 2-3 uur waarna hij maximaal een uur wakker kan zijn. De slaapjes zijn vaak kort en er zit nog geen structuur in het slapen. In de eerste weken is er nog geen sprake van een dag- en nachtritme. Dit ontwikkelt zich rond 6 weken.
0-2 weken oud 30-45 minuten
3-6 weken oud 45-60 minuten
7-12 weken oud 60-90 minuten
Vanaf 3 maanden komt er meer structuur in de slaapjes overdag. Ook de nachten kunnen beter worden, je baby kan nu langere stukken achtereen slapen. Kan, want bij 3 maanden is er nog steeds geen standaard structuur aanwezig.
De gemiddelde wakkertijd voor baby’s is nu zo’n 1 1/2 uur en zal langer worden naarmate je baby beter slaapt en ouder wordt. Gemiddeld slapen baby’s nu zo’n 4-5 uur overdag, verdeeld over 3 tot 4 slaapjes en 10-11 uur in de nacht. Richting 6 maanden kunnen de meeste kinderen de nacht doorslapen.
Vanaf 6 maanden variëren de wakkertijden van 1 1/2 uur in de ochtend tot 3 uur na het eerste slaapje. Baby’s slapen zo’n 3 1/2 uur verdeeld over 3 slaapjes, 2 lange slaapjes en een korte aan het einde van de middag.
In de nacht kunnen ze nu 11-12 uur aan een stuk slapen, ofwel doorslapen. Met de nadruk op kunnen. Sommige baby’s zijn nog niet klaar om zonder een nachtvoeding door te slapen.
Vanaf 9 maanden variëren de wakkertijden van 2 uur in de ochtend tot 3 uur na het eerste slaapje.
Baby’s slapen overdag zo’n 3 uur verdeeld over 2 slaapjes. In de nacht slapen ze 11-12 uur aan een stuk.
Naast deze wakkertijden is het ook belangrijk om te letten op de vermoeidheidssignalen van je baby. Er zijn heel veel manieren waarop een baby aan kan geven dat hij moe is:
Wanneer je baby aangeeft moe te zijn probeer je hem zo snel mogelijk in bed te leggen. Sommige baby’s kunnen op het moment dat ze aangeven moe te zijn ook weer snel over de vermoeidheid heen zijn. Ze zullen dan niet gaan slapen wanneer ze in bed worden gelegd en lijken ook niet meer moe. Maar ze zijn wel degelijk moe. Of beter gezegd oververmoeid, wat het slapen moeilijker maakt. Een combinatie van alert zijn op wakkertijden en signalen is ideaal om jouw baby op het juiste moment in bed te kunnen leggen.
Lees ook deel 1: Hoe help ik mijn jonge kind beter slapen?
Ook dit artikel is tot stand gekomen m.m.v. Judith Zinken, slaapcoach.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.