Het belang van lezen | Kinderboekenweek 2022

7 oktober 2022

Het is je als ouder vast niet ontgaan: van 5 t/m 16 oktober is het weer Kinderboekenweek! Ieder jaar wordt er aandacht besteed aan een thema, met dit jaar in de spotlight het thema Gi-Ga-Groen. In dit thema komt de combinatie van natuur en lezen naar voren. Scholen besteden aandacht aan de kinderboekenweek, en er is weer een kinderboekenweekgeschenk. Alles om het lezen van kinderen te stimuleren. Maar waarom is dat nu zo belangrijk?

 

Lezen bevordert op meerdere manieren de ontwikkeling

 

Lezen en voorgelezen worden is hartstikke gezond. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. (Voor)lezen werkt ontspannend. Even helemaal wegdromen in je boek, in die fantasiewereld kruipen, en je eigen omgeving even lekker vergeten. Lezen stimuleert de verbeeldingskracht, vergroot de woordenschat en stimuleert de taalontwikkeling (schrijven, spelling, grammatica). Daar heeft je kind op school voordeel bij!

 

Ook de sociale ontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd. Peuters herkennen bijvoorbeeld al de basisemoties (blij, bang, boos en verdrietig) in een verhaal. En door de verschillende personages in een verhaal, leren kinderen dingen oom van meerdere kanten te bekijken. En zich in te leven in de personages van het boek. Het lezen van een boek of verhaal kan ook helpen om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld: verhuizen, de komst van een broertje of zusje, ziekte en dood, de ontwikkeling van het lichaam en seksualiteit, scheiding enz.

 

Gratis lid van de bibliotheek

 

Iedereen onder de 18 jaar kan gratis lid worden van de bibliotheek. In de Westelijke Mijnstreek kan dat bij De Domijnen. Zo is lezen voor elk kind toegankelijk, en kan er uit enorm veel verschillende soorten boeken gekozen worden zodat lezen ook leuk en uitdagend blijft.

 

Jonge kinderen

 

Op jonge leeftijd gaat het vooral nog om voorlezen en plaatjes bekijken, maar ook dit is in het belang van de ontwikkeling van je kind. Het samen lezen in een boek, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, bevordert de band tussen jou en je kind. Met een gezellig lampje erbij, fijne temperatuur in de slaapkamer en een leuk boek, heb je de goede ingrediënten voor fijne quality time voor het slapen gaan.

 

Interactief voorlezen

 

Voorbereiding
Lees de boeken eerst zelf. Zo weet je hoe het verhaal gaat, en kun je vooraf al nadenken over hoe je eventuele moeilijke woorden kunt uitleggen. Of welke vragen je tijdens en na het lezen kunt stellen aan je kind.

 

Het voorlezen zelf
Laat je kind zelf kiezen welk boekje voorgelezen wordt. Zo kun je vragen waarom je kind voor dit boek kiest. Waar denkt je kind dat het boek over gaat? Wat is er te zien op de kaft? Begin daarna met het voorlezen. Check af en toe even of je kind het verhaal goed begrijpt door een vraag te stellen. Of maak de verbinding met iets dat je kind zelf heeft meegemaakt. Doe samen lekker mee als het verhaal daartoe uitdaagt; bijvoorbeeld hard brullen als een leeuw of het samen opzeggen van een rijmpje dat in het verhaal voorkomt. Of maak eens gebruik van stemmetjes als het verhaal zich daartoe leent en je kind dat leuk vindt.

 

Napraten
Praat na het voorlezen nog even na samen. Waar ging het verhaal over? Herkent je kind dingen uit het verhaal uit eigen ervaring?

 

Schoolkinderen

 

Kinderen die voorgelezen worden, krijgen vaak later ook meer zin om zelf te gaan lezen. Het tempo waarop dit gebeurt is voor ieder kind verschillend. In groep 1 of 2 kunnen sommige kinderen al zelf wat letters en woordjes lezen, en in groep 3 gaan ze echt aan de slag met zelf leren lezen.

 

Het lezen van boeken verrijkt de wereld van je kind. Daarmee wordt de taalontwikkeling gestimuleerd en leren ze onder andere hun woordenschat te vergroten. Op school wordt daar veel aandacht aan besteed, maar ook thuis kun je dat als ouder blijven stimuleren.

 

Tips om het lezen te stimuleren

Zorg dat je kind plezier beleeft aan lezen. Zo kun je bijvoorbeeld een knus leeshoekje maken, met kussens of een tentje. En ook hier geldt: goed voorbeeld doet volgen! Als jij regelmatig lekker met een boek op de bank kruipt en laat merken dat je daarvan geniet, wordt je kind vanzelf geprikkeld om ook te gaan lezen.

 

Boekentips

In de kinderboekenweek staan een aantal kinderboeken binnen het thema Gi-Ga-Groen in de schijnwerpers. Klik hier voor een overzicht boordevol leuke boekentips voor allerlei verschillende leeftijden.

 

Andere boeken die zeker ook de moeite waard zijn

– De mooiste vis van de zee – Marcus Pfister
– Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam McBratney en Anita Jeram
– Coco kan het! – Loes Riphagen
– Welterusten, kleine beer – Martin Waddell en Barbara Firth

 

Veel leesplezier!

 

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Laura Koster, psycholoog kind en jeugd bij het CJG Westelijke Mijnstreek

 

Bron: kinderboeken.nl, Squla

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 7 oktober 2022 | Categorie Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.