KerstXperience: het belang van bewegen

17 december 2020

De kerstvakantie staat voor de deur, een veelbewogen jaar zit er bijna op. Ecsplore had weer allerlei leuke activiteiten gepland: de KerstXperience. Om het belang van bewegen te benadrukken en het voor kinderen en jongeren mogelijk te maken actief bezig te zijn in de vakantie. De harde lockdown waar we sinds 15 december in terecht zijn gekomen was echter niet voorzien… We vroegen Sjoerd Rietjens van Ecsplore naar zijn ervaringen: hoe gaan zij om met dergelijke plotselinge veranderingen, en hoe zorgen zij dat hun doel en het belang van bewegen voor kinderen en jongeren toch behaald wordt?
 

Het belang van bewegen

 

“Het belang van bewegen is natuurlijk groot. Kinderen hebben twee weken vakantie. Het weer is nu anders dan tijdens de lockdown in het voorjaar, waardoor er al gauw op de bank gelegen wordt en bewegen minder vanzelfsprekend is. De kinderen gaan een periode van thuisonderwijs tegemoet. Normaal zouden ze gymmen, de pauze doorbrengen, buiten spelen. Het belang is groot om dit ondanks alles in stand te houden, niet alleen om fysieke redenen, maar juist ook mentaal. Bewegen houdt ons gezond! De activiteiten die Ecsplore bedacht heeft voor in de kerstvakantie spelen daar op in. ”

 

Anticiperen op de corona-maatregelen

 

“We moeten weer terug naar de modus van maart. De fysieke activiteiten hebben we vanwege de lockdown moeten annuleren, maar de digitale activiteiten gaan gewoon door. We proberen deze nu aan te vullen en uit te breiden waar mogelijk. Zo hebben we al een extra digitale kerst bingo kunnen inplannen,” legt Sjoerd uit.

 

Wat maakt de activiteiten van Ecsplore tot een succes?

 

“Ik denk dat corona hier ook wel iets mee te maken heeft. De behoefte aan bewegen en iets om handen hebben is hierdoor vergroot. We proberen altijd iets uit, we kijken altijd naar de mogelijkheden. We zijn onze activiteiten gaan vernieuwen. Zo zijn we gaan lasergamen toen dat nog mogelijk was, en was er het glow in the dark activiteit. We zien dat kinderen veranderen, en spelen hier op in met nieuwe activiteiten. Over het algemeen denk ik dat vernieuwen wordt toegejuicht en gewaardeerd. De oude bekende spelletjes kennen de kinderen ondertussen wel. Wat vinden kinderen leuk? Wat hebben ze nog nooit gedaan? Daar proberen we op in te haken,” verklaart Sjoerd.

 

Glow in the dark activiteit in een gymzaal

Foto: Glow in the dark activiteit.

 

“We werken altijd met een maximum aantal aanmeldingen. De inschrijvingen gaan hard, in deze tijd merken we echt dat er veel behoefte is aan onze activiteiten. Er wordt al zoveel afgelast voor de doelgroep. De inschrijvingen voor onze activiteiten in de herfstvakantie zaten binnen no time vol. Onze systemen raakten toen zelfs overbelast, alle aanmeldingen kwamen in 1 keer. Dat succes verraste ons en is mooi om te zien. In de aanloop naar deze KerstXperience, hebben we besloten de inschrijvingen langer te openen. Ik heb het vorige week om 0:00 uur ’s nachts online gezet en tot mijn verbazing kregen we een paar minuten later al aanmeldingen binnen. Dit heeft ons een beetje overvallen,” vertelt Sjoerd ons verbaasd. “Om 8:00 uur ’s ochtends stond de telefoon rood gloeiend, zoveel aanmeldingen. Met als resultaat dat om 9:30 uur de eerste activiteiten al vol zaten.”

 

De vraag is groter dan het aanbod

 

“Voor de fysieke activiteiten hadden we maar een beperkte capaciteit van 30 kinderen, vanwege corona. We zijn hierdoor al meer blokken gaan invullen dan dat we voor corona deden, denk aan 3 a 4 activiteiten per dag, dus dagelijks plek voor zo’n 90 a 120 kinderen. Deze zaten dus om 9:30 uur vol… We krijgen wel eens gefrustreerde reacties omdat het zo snel vol zit, en dat snappen we,” reageert Sjoerd begripvol. “We kijken in zo’n geval altijd of we extra capaciteit kunnen creëren. Hier en daar kunnen we misschien meer organiseren.  Maar we zijn ook gebonden aan de reservering van een zaal bijvoorbeeld. En er moet natuurlijk ook voldoende personeel beschikbaar zijn om de activiteiten te begeleiden, de capaciteit is er niet altijd om extra activiteiten aan te bieden.  Maar we blijven constant kijken naar wat mogelijk is. We handelen naar de mogelijkheden die we hebben, want het belang van bewegen voor kinderen is in deze tijd groot.”

 

Activiteiten in de komende periode

 

Sjoerd eindigt zijn verhaal optimistisch. “De lockdown die sinds 15 december van kracht is, gooit weliswaar roet in het eten van een deel van onze plannen. Maar een ander deel blijft overeind, en hier zetten we ons vol enthousiasme voor in! Op onze website is te zien welke (online) activiteiten wel doorgaan. Aanmelden zal voor een aantal activiteiten helaas niet meer gaan, daar had je vorige week blijkbaar erg vroeg voor moeten opstaan!” sluit hij lachend af. “Maar er zijn ook extra activiteiten ingepland, wie weet is daar nog een plekje vrij. Het belang van bewegen staat centraal en daar willen we zoveel kinderen als mogelijk aan laten meedoen! Ook na de kerstvakantie gaan wij in aangepaste vorm door met onze activiteiten, want buiten sporten mag gelukkig nog steeds.”

 

Wil je meer lezen over Ecsplore? Bekijk dan ook dit artikel: Samen maken we gezond gewoon!

Geplaatst op 17 december 2020 | Categorie Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.