Het belang van bewegen | mentaal fit tijdens deze coronatijd

2 februari 2021

In dit vierde artikel in de serie ‘mentaal fit tijdens deze coronatijd’, zijn Sanne Hamers en Sjoerd Rietjens aan het woord, beiden werkzaam bij Ecsplore. Zij geven informatie over het belang van bewegen in deze coronatijd, en praktische tips hoe kinderen en jongeren op een simpele manier aan meer beweging op een dag kunnen komen. Maar ook volwassenen kunnen hier hun voordeel mee doen.
 
Onderzoeken bevestigen dat jongeren en jongvolwassen door de coronamaatregelen mentale problemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst ervaren. Nog meer dan andere leeftijdsgroepen. Hoe blijven zij mentaal fit tijdens deze coronatijd?
 

 

Bewegen is belangrijk, dat is algemeen bekend. Maar niet voor iedereen even gemakkelijk uitvoerbaar, zeker in deze coronatijd niet. Wat is het belang van bewegen voor onze mentale gezondheid nu eigenlijk?

Sanne legt uit: “We zitten met zijn allen veel te lang op een dag. Soms zelfs tot wel 10 uur op 1 dag!

En in deze tijden van lockdown zitten we nóg veel meer. Bijna de helft van de Nederlanders is minder gaan sporten sinds het begin van de tweede lockdown. Maar liefst 70% van de jeugd tot en met 18 jaar geeft aan minder te sporten en zo’n 8% is zelfs helemaal gestopt met sporten!”

 

Beweegchallenges van Ecsplore
De Buiten Buurt in Actie lessen
Digitale gymlessen zie je hier op YouTube
Cultuur op Zondag zie je hier op YouTube

 

Waarom is bewegen – juist nú – zo belangrijk?

 

“Gezond zijn is nu belangrijker dan ooit!” vervolgt Sanne. “Door je weerstand hoog te houden en gezond te blijven, loop je minder risico om corona te krijgen. Het is geen garantie, maar je verkleint de kans in ieder geval zoveel mogelijk. Bovendien wordt je met een goede weerstand minder ziek áls je het krijgt.”

 

Sjoerd vult aan: “Naast het fysieke stuk is beweging ook heel belangrijk voor je mentale welbevinden. Sporten en bewegen zorgt namelijk ook voor het vrijkomen van allerlei stofjes in je lichaam, zoals serotonine, dopamine en endorfine. Laten we ze maar gewoon heel simpel ‘geluksstofjes’ noemen, want ze zorgen ervoor dat je beter met stress kunt omgaan, dat je je gelukkiger voelt en dat je beter kunt slapen. Super belangrijk dus!”

 

En er is nog een voordeel volgens Sanne: “Buiten sporten of bewegen is dan ook nog eens extra goed, omdat je door het zonlicht vitamine D aanmaakt, waardoor je ook blijer en energieker wordt. Ga dus zeker elke dag even naar buiten!”

 

Wat mag wel en wat mag niet op dit moment?

 

“Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je ook tijdens deze lockdown buiten sporten. Bijvoorbeeld met je voetbalteam. Ook activiteiten die buiten worden georganiseerd mogen doorgaan. Binnen sporten mag helaas niet. Ben je 18 jaar of ouder? Dan mag je samen met één iemand buiten sporten. Bijvoorbeeld hardlopen, of doe samen een bootcampcircuit,” zo vat Sanne de huidige maatregelen samen.

 

Sjoerd heeft allerlei ideeën over wat er nog allemaal mogelijk is op dit moment: “Doe vooral iets wat je leuk vindt om te doen! En wat bij voorkeur in de buitenlucht kan, want inderdaad: de gymzalen, binnenspeeltuinen, sportscholen en zwembaden zijn dicht. Maar er is zoveel te doen in de buitenlucht: wandelen, fietsen, voetballen, hockeyen, skaten, hoelahoepen, hardlopen. Het kan allemaal in je eigen tuin, voor je huis op straat, of in je naaste omgeving.”

 

Maar hoe kom je nu in beweging?

 

Sjoerd en Sanne geven de volgende tips aan jongeren bij het belang van bewegen:

 

Zoekt iets wat bij je past en wat je leuk vindt om te doen

 

Plezier is het allerbelangrijkste. Zeker om het lang vol te houden. Dus zoek iets wat je leuk vindt om te doen – denk aan wandelen, fietsen, voetballen, krachttraining, skaten of hoelahoepen.

Er zijn zoveel vormen van sporten en bewegen mogelijk dat het haast niet kan dat er géén vorm bij is die jij leuk vindt en/of goed in bent.

 

Maak voor jezelf een plan

 

Maak met jezelf een afspraak over wanneer en hoe lang je gaat sporten/bewegen. Door het op te schrijven maak je het inzichtelijk. Maak bijvoorbeeld een schema en hang dit op de deur. Zo kun je jezelf eraan herinneren om te gaan. Al begin je met elke dag 5 minuten: ieder begin is er 1! En vanuit hier kun je het gaan uitbreiden.

 

Zoek een maatje

 

Samen is altijd leuker dan alleen. Wandelen met 2 personen mag op het moment dat we dit schrijven nog gewoon (rekening houdend met de avondklok natuurlijk, dus vóór 21.00 uur ’s avonds en op 1,5m afstand van elkaar).

Maar het kan natuurlijk ook online  ‘samen’ met iemand. Met de app Ommetje kun je de competitie aangaan met familie of vrienden. Voor elk ommetje krijg je punten. En als je vóór 9.00u ‘s ochtends gaat wandelen of op tempo loopt krijg je extra punten. Zorg ervoor dat je je vader, moeder, familie en vrienden vóór blijft in de ranglijst 🙂

Heb je een jonger broertje of zusje? Daag hem of haar dan uit voor de Beweegchallenges van Ecsplore. Voor jou misschien makkelijk maar zo kun je jouw broertje of zusje ook motiveren mee te doen! En het is ook nog eens gezellig om samen te doen.

 

Geen excuses

 

Regen, moe, geen zin…? Toch gaan! Als je terug bent, zul je merken dat je je veel beter voelt. En ben je blij dat je geweest bent! Alleen op die manier, door vol te houden, kun je er een gewoonte van maken. Dit heeft tijd nodig, gun jezelf die tijd ook.

 

Ecsplore helpt je ook een handje!

 

Wist je dat wij op 8 plaatsen in de gemeente Sittard-Geleen, Stein en Beekdaelen de Buiten Buurt in Actie lessen organiseren? Op één centrale plek in jouw wijk of buurt staan de meesters en juffen van Ecsplore voor je klaar met de leukste spelletjes en sporten. Elke woensdag van 13.00 tot 14.00. Kom je lekker met ons mee bewegen?! Inschrijven kun je hier.

 

Daarnaast hebben wij op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een digitale gymles. Om 15.00 uur geeft een meester of juf van Ecsplore live via YouTube een gymles. Kickboksen, Dansen, Bootcamp of Yoga. Niets is ons te gek.

 

En vanaf zondag 31 januari staan er ook elk weekend 3 filmpjes klaar op YouTube in het kader van Cultuur op Zondag. Lekker knutselen, dansen of muziek maken? Het kan allemaal op zondag!

 

Ga voor al onze activiteiten naar www.ikinactie.nl en dan brengen wij jou in beweging! Doe je met ons mee?

 

Volgende week verschijnt er wederom een artikel door medewerkers van Ecsplore; de vakleerkrachten gym hebben de afgelopen weken tijdens de sluiting van de basisscholen meegeholpen in de noodopvang en geven een interessant kijkje in hun ervaringen.

 

En volgende week gaan natuurlijk weer de basisscholen en de kinderopvang open! Hieraan besteden wij aandacht op 19 februari. Dan verschijnt een artikel over ‘weer terug naar school en kinderopvang’.

 

Op 26 februari verschijnt deel 5 van de serie ‘mentaal fit tijdens de coronacrisis’. Hierin geven schoolmaatschappelijk werkers Amanda Postma en Shanna Boetskens tips over het behouden en vergroten van je zelfvertrouwen, en waarom dat juist nu belangrijk is voor jongeren.

 

Lees ook de eerder verschenen artikelen in deze serie:

kick off

omgaan met tegenslagen

somberheid en angst

structuur, rust en beter slapen

 

Vragen? Contact?

 

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer handvatten hebt gekregen hoe je kunt zorgen voor voldoende beweging.

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar post@ecsplore.nl of naar Sanne.Hamers@ecsplore.nl

Of kijk op de website www.ecsplore.nl

Geplaatst op 2 februari 2021 | Categorie corona, Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.