Structuur, rust en beter slapen | mentaal fit tijdens deze coronatijd

29 januari 2021

In dit derde artikel in de serie ‘mentaal fit tijdens deze coronatijd’, is Michelle Geron aan het woord, jeugd- en gezinswerker bij Partners in Welzijn. Zij geeft tips hoe je kunt zorgen voor meer structuur, rust en beter slapen, voor kinderen en jongeren. Maar ook volwassenen kunnen hier hun voordeel mee doen.
 
Onderzoeken bevestigen dat jongeren en jongvolwassen door de coronamaatregelen mentale problemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst ervaren. Nog meer dan andere leeftijdsgroepen. Hoe blijven zij mentaal fit tijdens deze coronatijd?
 

“Met het thuisonderwijs, het thuiswerken van veel ouders en alle andere maatregelen die op dit moment gelden, valt er veel van de gewone alledaagse routine weg,” legt Michelle uit. “We leven in een tijd met beperkt sociaal contact, veel binnenshuis, weinig afspraken buiten werk en school om. Sinds de tweede lockdown is dit allemaal nóg meer versterkt. In veel gezinnen zien we dat zowel ouders als kinderen en jongeren het soms lastig vinden om de dag door te komen. Alle dagen lijken op elkaar, er is weinig om naar uit te kijken, weinig nieuws en spannends te beleven. Gevoelens van eenzaamheid, somberheid en angst komen regelmatig voor, bij ouders, maar ook bij kinderen en jongeren! In dit artikel geef ik tips gericht op kinderen en jongeren: hoe zorg je ondanks alles toch voor structuur, rust en beter slapen? Kortom: hoe zorg je goed voor jezelf.”

 

Houd je dag- en nachtritme aan

 

“Om te voorkomen dat je biologische klok in de war raakt en je hierdoor klachten krijgt zoals vermoeidheid midden op de dag, honger op gekke momenten, stemmingswisselingen of concentratieproblemen, is het belangrijk een redelijk vast dag- en nachtritme te hebben. Structuur, rust en beter slapen is echt belangrijk om mentaal fit te blijven in heftige tijden als deze”, legt Michelle uit.

“Bedenk voor de komende weken hoe laat je op wil staan en hoe laat je naar bed wil gaan. Probeer hier ook regelmaat in aan te houden. Als je het moeilijk vindt om je hier zelf goed aan te houden kun je iemand in je omgeving vragen je te appen of bellen ’s morgens en ’s avonds.”

 

Houd overzicht over je bezigheden

 

“In tijden als deze lijken de dagen veel op elkaar. Een gevoel van sleur ligt dan op de loer. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist structuur, regelmaat en beter slapen dragen bij aan het verminderen van deze sleur.

Het kan helpen om goed overzicht te houden over je activiteiten. Zoals (thuis)school, werk, sport, hobby en vrije tijd. Bedenk wat je allemaal moet én wil doen de komende dagen/weken. Schrijf deze allemaal op. Zet vervolgens al deze activiteiten in een weekplanner, agenda of kalender. Zo heb je de komende weken houvast gedurende de dag. Wissel leuke met minder leuke activiteiten af en streep lekker door wat je gedaan hebt. Vergeet ook niet om (online) tijd met vrienden in te plannen, want contact met anderen kan helpen om deze tijd zo goed mogelijk door te komen.”

 

Beweeg voldoende

 

“Het is belangrijk om in beweging te blijven. Dat is niet alleen gezond voor ons lijf maar ook voor hoe we ons voelen. Ook als je niet zo’n fan bent van bewegen is er voldoende te bedenken wat niet al teveel tijd en moeite kost. Ook dagelijks bewegen draagt bij aan meer structuur, rust en beter slapen. Wandelen klinkt misschien heel saai, maar met de Ommetje-app van de Hersenstichting kun je anderen uitdagen elke dag even naar buiten te gaan om een rondje van minimaal 20 minuten te lopen. Dat is zo gebeurd toch? Een andere manier om in beweging te blijven is door je vrienden of familie uit te dagen met behulp van sporthorloges of sport-apps zoals Strava, P4P, Fitstar, MuscleWiki of Sporzer.”

 

Schakel af aan het einde van de dag voordat je naar bed gaat

 

“Als je dag er op zit en je het moeilijk vindt rust of ontspanning te vinden kan een bodyscan van tien minuten al helpen. ‘Een wat?!’ hoor ik je denken. Een bodyscan kun je doen om uit je (pieker)gedachten te komen, door meer te focussen op je lijf. Het is een soort van ontspanningsoefening. Er zijn online tal van bodyscans te vinden, op YouTube bijvoorbeeld. Wedden dat je al bijna slaapt voordat ie afgelopen is…”

 

Volg een online cursus over rust en goed slapen

 

“Lekker slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker niet in deze tijd. Als het jou met de voorgaande tips moeilijk lukt goed in slaap te vallen of een nacht door te slapen zou een online training over slapen uitkomst kunnen bieden. Bij de jeugd- en gezinswerkers en schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn of de psychologen Kind & Jeugd van het CJG kun je hiervoor terecht. Samen met mij of één van mijn collega’s kun je een online programma (bijvoorbeeld over lekker slapen) doorlopen met als doel bijvoorbeeld beter inslapen, of doorslapen. Als je hierover meer informatie wil zijn mijn collega’s en ik bereikbaar via het centrale nummer van Partners in Welzijn 046-4575700, of je kunt je vraag stellen bij het CJG.

 

Volgende week in deel 4 van de serie ‘mentaal fit tijdens de coronacrisis’ geeft Ecsplore tips over hoe bewegen kan helpen bij het omgaan met stress en tegenslag.

 

Lees ook de eerder verschenen artikelen in deze serie:

kick off

omgaan met tegenslagen

somberheid en angst

 

Vragen? Contact?

 

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer handvatten hebt gekregen bij hoe je kunt zorgen voor meer structuur, rust en beter slapen.

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

Bron: niceday.app   Ommetje  love2workout.nl   Insight Timer

 

 

Geplaatst op 29 januari 2021 | Categorie corona, Jongeren

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.