Gezinnen hebben oude drukke leventje terug

22 oktober 2021

Hollen, rennen, vliegen. Gezinnen met kinderen lijken het weer drukker dan ooit te hebben. “We hebben het leventje van voor corona terug met alle verplichtingen erbij”, zeggen jeugd- en gezinswerkers.

 

Landgravenaar Mark van Ewijk noemt het een ‘rollercoaster’ waar hij en zijn gezin in verkeren.

 

Gekkenwerk

 

“Eigenlijk is het gekkenwerk, je hebt nergens tijd meer voor en je rent alleen maar”, zegt de vader van twee kinderen, die naar de basisschool gaan, logopedielessen volgen en daarnaast nog eens voetballen en zwemmen. Beide ouders werken en vader Mark geeft voetbaltraining en voetbalt zelf nog. “Je hebt eigenlijk geen tijd om eens bij iemand op bezoek te gaan en het riedeltje herhaalt zich elke week.”

 

Herkenbaar beeld

 

Jeugd- en gezinswerkers herkennen dit. Ze zeggen dat het verhaal van het Landgraafse gezin niet op zichzelf staat. Zeker nu de coronabeperkingen voorbij zijn, is het in veel huiskamers een chaos met veel stress. Tijdens corona hadden ouders het een stuk rustiger omdat er buitenshuis niks te doen was. Maar met de kinderen die thuis onderwijs volgden, zullen toch veel ouders ook dat als druk hebben ervaren. “Misschien is het besef dat we het druk hebben en alles weer moeten doen, nu wel meer aanwezig dan voor corona”, zegt Margriet van Kempen van Partners en Welzijn in de Westelijke Mijnstreek. “We zijn eigenlijk alles tegelijk, ouder, opvoeder, chauffeur, coach en de vraag is of dat niet iets te veel van het goede is.”

 


 

Keuzes maken en plannen

 

Volgens de gezinscoaches staat en valt alles met plannen en keuzes maken. “Een structuur is belangrijk maar je moet ook keuzes durven maken. Meestal zijn we daar minder goed in”, zegt Van Kempen. Volgens haar slaat het terug op de kinderen als ouders door tijdnood stress hebben. “Bij kinderen speelt tijd juist geen rol, ze kunnen volledig opgaan in een spelletje of iets anders. Je moet ze daar ook de ruimte voor geven.”

 

Schrappen

 

Ook bij het gezin Van Ewijk beseffen ze dat er keuzes gemaakt moeten worden. Waarom moeten kinderen twee sporten beoefenen. “We hebben nu voorlopig de logopedielessen, in samenspraak met school, even geschrapt. Simpelweg omdat de tijd ontbrak. Dat geeft tenminste een beetje lucht”, vertelt vader Mark. Zijn zoontje Quinten valt hem bij. Ook hij merkt dat er weinig tijd is voor andere zaken, zoals bij familie of vrienden op bezoek gaan. “De enige dag waarop ik tijd heb om te gamen is de zondag”, aldus Quinten.

 

bron: 1Limburg

 

Lees ook:

 

Heb ik genoeg tijd? | Caro blogt (opgroeienin046.nl) over de ervaringen van onze ouderblogger Caro met drukte in haar gezin, en hoe zij hier een positieve draai aan heeft gegeven.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 22 oktober 2021 | Categorie Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.