Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Zo groeit circa 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de ‘Week tegen Kindermishandeling’ (van 15 t/m 21 november 2021) wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Want wij kunnen allemaal iets doen; van buurvrouw tot collega, van vriend tot professional.
Kinderen en jongeren, maar ook volwassenen, kunnen gebruik maken van de gratis CareFree-app om meer te weten te komen over kindermishandeling. Wat is het, waarom gebeurt het, wat kan ik doen, en wat als ik me zorgen maak om mezelf of om een ander? Je vindt de gratis APP in de Google Play Store en in de Apple App Store.
Naomy Rojnik vertelt: “De app is gratis en anoniem, voor kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar. Maar ook ouders en andere volwassenen kunnen de app gebruiken voor informatie, en zich zo ook verplaatsen in de leefwereld van kinderen en jongeren. De app CARE-FREE is inmiddels al bijna 3000 keer gedownload en beschikbaar sinds juli 2017.
Met CARE-FREE zetten we ons in voor iedereen die te maken krijgt met kindermishandeling, door onze ervaringsdeskundigheid in te zetten voor bewustwording, preventie en vroegtijdige signalering van kindermishandeling. Naast de app verzorgen we ook gastlessen, voorlichtingen en trainingen.”
“Ik vind het belangrijk om mij hiervoor in te zetten, omdat ik vroeger zelf ook te maken heb gehad met kindermishandeling,” legt Naomy uit. “Ik heb er destijds niet over kunnen/durven praten, omdat ik niet wist dat het niet normaal was. En vervolgens omdat ik niet wist hoe ik dit bespreekbaar kon maken. In de ontwikkeling van ons aanbod hebben we ook jongeren betrokken. Zij hebben ons verteld wat ze nodig hebben en op welke manier dit voor hen het meest prettig is. Het is dus niet alleen vanuit mijn eigen ervaring ontstaan, maar ook vanuit die van vele jongeren.”
Op 16 november, tijdens de week tegen Kindermishandeling, organiseert CARE-FREE samen met Burgerkracht Limburg en XONAR het online webinar ‘Opgeven is geen optie… Kindermishandeling is dichterbij dan je denkt’.
Dit webinar is voor iedereen rondom de kinderen en jongeren, iedereen die meer wil weten over wat je zelf allemaal kunt doen bij vermoedens van kindermishandeling is welkom.
Tijdens dit webinar zullen ervaringsdeskundigen hun verhaal delen én wordt het lesmateriaal van CARE-FREE gelanceerd. Het lesmateriaal bestaat uit een training, de game app ‘MiroCares’ en een webapplicatie met tools.
📱De game app ‘MiroCares’ geeft jongeren op een ‘speelse’ manier informatie over kindermishandeling en wat zij kunnen doen als zij zich zorgen maken over zichzelf of een ander.
💻De Webapplicatie met tools helpt de professional om kindermishandeling bespreekbaar te maken met kinderen en jongeren.
Aanmelden voor dit webinar kan door een mail te sturen naar appcarefree@outlook.com
Iedereen kan als er zorgen zijn over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Meer weten hoe dit werkt in de Westelijke Mijnstreek? Bekijk dan ook onze eerder verschenen items:
Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt, of meldt bij Veilig Thuis.
Kinderen en jongeren kunnen ook zelf om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 12 november 2021 | Categorie Baby's, Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.