Voedselallergie baby

Of je baby allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen, ontdek je pas wanneer je kind deze voedingsmiddelen krijgt. Een eventuele reactie kan pas na een tweede keer eten van een bepaald voedingsmiddel komen.

 

Wat is een voedselallergie?

 

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd.

 

Bekende voedselallergenen zijn: melk, ei, noten, pinda, tarwe, soja, sesam, vis, schaaldieren en weekdieren. Bij baby’s is koemelk het product dat voor de meeste allergische reacties zorgt.

 

Koemelkallergie

 

Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Ongeveer twee tot drie procent van de kinderen krijgt in het eerste levensjaar een koemelkallergie.

 

Denk je dat je baby allergisch is voor koemelk? Neem dan contact op met de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts.

 

De klachten verdwijnen vaak als je kind ouder wordt. Bij iets meer dan de helft van de kinderen verdwijnt de koemelkallergie rond de eerste verjaardag. Bij de meeste andere kinderen gebeurt dat in de daaropvolgende vier jaar.

 

Erfelijke aanleg

 

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij jou, je partner of andere kinderen, is er een verhoogd risico dat je baby er ook last van gaat krijgen.

 

Invloed van borstvoeding

 

Moedermelk is de beste voeding voor kinderen met een voedselallergie. Borstvoeding zorgt er namelijk voor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Ook zitten er goede immuunstoffen in de melk die zorgen voor meer weerstand.

 

Allergie door borstvoeding

 

Heel soms krijgt een baby een allergische reactie op voedingsmiddelen die je als moeder eet en die via de moedermelk bij het kind terechtkomen. Meestal komt dit door koemelk(producten). Als je baby bijvoorbeeld last heeft van kolieken (hevige, krampachtige pijn), diarree, eczeem of kortademigheid, kan dit komen door een allergische reactie. Vraag in dat geval altijd de Jeugdgezondheidszorg, je huisarts of de diëtist om advies.

 

Speciale kunstvoeding

 

Heeft je baby een koemelkallergie en krijgt je baby geen moedermelk? Dan moet hij speciale kunstvoeding drinken. Hierin zijn de eiwitten bewerkt. Overleg hierover met de Jeugdgezondheidszorg, je huisarts of een diëtist. De zogeheten hypoallergene voedingen zijn hiervoor niet goed. De eiwitten die hierin zitten zijn niet genoeg bewerkt. Deze voedingen helpen ook niet om een allergie te voorkomen.

 

Tips als je denkt dat je baby een voedselallergie heeft

 

  • Denk je dat je kind allergisch is voor eten? Overleg dan met de jeugdgezondheidszorg of je huisarts.
  • Heeft je kind ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om tussen 4 en 6 maanden te starten met mogelijk allergene voeding, zoals bijvoorbeeld kippenei en pindakaas. Doe dit volgens een voorzichtig introductieschema, dat je krijgt op het consultatiebureau van de jeugdgezondheidszorg. De medewerkers daar zullen het uitgebreid met je bespreken. Gaat het goed, geef dan minimaal één keer per week een 1/2 ei (gekookt of fijngemaakt gebakken roerei) en drie theelepels 100% pindakaas als broodbeleg. Het is belangrijk dat je overlegt met de jeugdgezondheidszorg, de kinderarts of een diëtist hoe je deze producten aan je baby geeft en hoe je het opbouwt.
  • Laat je baby zo vroeg mogelijk wennen aan verschillende soorten voeding.

 

Meer informatie

 

  • Voedselallergie.nl – informatie over voedselallergie
  • Kies ik gezond? app – In de app Kies Ik Gezond? van het Voedingscentrum kun je allergenen instellen en na het scannen van een voedingsmiddel zien of het een allergeen bevat.
  • Voedingcentrum.nl – op deze pagina wordt uitgelegd wat het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie is.
  • Huidhuis.nl – informatie over voedselallergieën en over andere huidaandoeningen.
keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.