Lichamelijk herstel na de bevalling

Na de bevalling heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Gelukkig zijn er mensen die je hierbij helpen. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om sneller en beter te herstellen.

 

Je gezondheid controleren

 

De verloskundige, kraamverzorgende of arts letten goed op jouw gezondheid in de kraamtijd. Ze controleren:

 

 • of je binnen zes uur na de bevalling weer kunt plassen;
 • of je ontlasting weer op gang komt in de kraamweek;
 • of je baarmoeder kleiner wordt;
 • hoeveel bloedverlies je hebt, of het minder wordt en of de kleur verandert;
 • hoe het met je hechtingen gaat (als je die hebt);
 • hoe je borsten eruitzien en aanvoelen;
 • wat je hartslag is en je temperatuur;
 • en of je je goed voelt.

 

Rust

 

Onderschat niet hoeveel rust je voorlopig nog nodig hebt. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Benut de kans om te rusten vooral zolang de kraamverzorgende er nog is. De kraamtijd kun je ook gebruiken om uit te zoeken hoe je aan voldoende rust komt als de kraamzorg voorbij is. Misschien kun je gaan slapen als de baby ook slaapt, of een aantal vaste uren per dag de voordeur op slot houden en je telefoon op ‘stil’ zetten.

 

Naweeën

 

Je kunt nog last hebben van naweeën. Dit komt doordat je baarmoeder zich samentrekt tot hij weer zo klein is als voor je zwangerschap. Veel vrouwen ervaren naweeën als storend en afleidend. Als je veel last hebt van naweeën, kun je het volgende doen:

 

 • Neem paracetamol of ibuprofen tegen de pijn. Kijk op de bijsluiter hoeveel je mag nemen of vraag het aan je kraamverzorgende, arts of verloskundige.
 • Zorg dat je genoeg slaapt. Ook overdag, als je baby slaapt. Zo kun je goed herstellen. Genoeg rust is ook belangrijk als je borstvoeding geeft, want dat kost veel energie.
 • Zeg duidelijk tegen je bezoek wanneer je rust nodig hebt.

 

Bloedverlies

 

Na de bevalling verlies je nog steeds bloed. Dit komt doordat er een wond zit op de plek waar de moederkoek zat. Die wond geneest langzaam doordat je baarmoeder nog samentrekt.

 

In het begin is het bloed helderrood. Het kan ook best veel zijn. Na een tijdje verlies je minder bloed. De kleur wordt bruin, dan roze en vervolgens wit. Dit heet kraamzuivering en kan tot zes weken duren.

 

Bewegen en sporten

 

Rond een week na de bevalling kun je weer meer gaan bewegen, maar ga niet meteen intensief sporten. Vanaf ongeveer zes weken na je bevalling kan je weer sporten zoals je voor je zwangerschap deed. Per persoon, zwangerschap en bevalling verschilt de periode van herstel.

 

Extreem afvallen tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode is geen goed idee. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde balans tussen beweging en rust.

 

Bekkenbodemspieren

 

Het is goed om tijdens de zwangerschap en na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen. Sterke bekkenbodemspieren helpen kwalen als incontinentie (urineverlies) en bekkeninstabiliteit voorkomen of beperken.

 

Bij de zwangerschapsgym heb je hier waarschijnlijk al oefeningen voor gedaan. Die oefeningen kun je blijven doen. Wil je graag meer weten, ga dan naar je huisarts of een bekkenfysiotherapeut.

 

Seks

 

Het is heel normaal als je de eerste maanden na de bevalling nog niet meteen zin in seks hebt. Dat kan best even duren. Misschien vind je het lastig, maar het geeft rust om samen open over jullie gevoelens en wensen te praten. Gun elkaar ook de tijd om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen. Weet dat seks belangrijk is in een relatie. Het is de moeite waard om er zorgvuldig mee om te gaan.

 

Tijdens de kraamzuivering is je baarmoeder gevoelig voor infecties. Geslachtsgemeenschap hebben terwijl je nog bloed verliest is een risico op zo’n nare infectie. Gelukkig is seks meer dan geslachtsgemeenschap. Knuffelen, strelen, lieve woordjes, elkaar masseren … genieten van elkaar kan op veel manieren.

 

Tip: als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam minder tot geen vaginaal vocht aan. Gebruik daarom glijmiddel.

 

Let op: je kunt altijd weer zwanger raken, ook wanneer je vrij snel na de bevalling geslachtsgemeenschap hebt en wanneer je borstvoeding geeft.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.