Kraamvisite

Je kraamtijd is een heerlijke tijd om je baby te laten bewonderen door al je familie en vrienden. Iedereen is natuurlijk enorm nieuwsgierig naar je kindje.

 

Maar het is wel belangrijk dat je zelf kunt aangeven op welke tijden de visite welkom is, zodat jij en je baby tussendoor genoeg kunnen uitrusten. Je kunt deze tijden bijvoorbeeld op het geboortekaartje vermelden.

 

 

Kraamvisite organiseren

 

Een bevalling gaat je niet in de koude kleren zitten. Je lichaam is moe en je kunt het gevoel hebben dat je geen energie meer hebt om ook nog eens alles te regelen voor je kraamvisite. Je kraamverzorgende kan het meeste werk even van je overnemen. Eventueel kan ook je partner, moeder of zus de bezoekjes van familie en vrienden voor je organiseren.

 

Stel zelf de data en tijden vast

 

Het kan een goed idee zijn om bijvoorbeeld één groot kraamfeest of meerdere kleine kraamfeestjes te organiseren. Je kunt de data en de tijdstippen bekendmaken aan je familie, vrienden en bekenden, en vragen of bezoekers van tevoren even bellen als ze langs willen komen. Zo kun je regelen dat alle visite op tijden komt die jou het best uitkomen, en voorkom je dat sommige mensen drie maanden moeten wachten voordat ze op kraamvisite kunnen komen.

 

Tips voor kraamvisite

 

Verstuur de geboortekaartjes een paar dagen later.
Vermeld de tijden waarop je rust op het geboortekaartje.
Vraag mensen eerst te bellen voordat ze langskomen.
Zet de telefoon en deurbel uit op rustmomenten.
Zorg al voor de bevalling dat je genoeg koffie, thee, frisdrank en beschuit in huis hebt. De muisjes kun je kopen zodra je weet of je baby een zoon of een dochter is.

 

Sociale media in de kraamtijd

 

Na de bevalling hebben jij en je baby rust nodig. Daarom is het niet verstandig om steeds je mobiel te checken en meteen te reageren op alle berichten. Dus probeer rustig aan te doen met je sociale media, ook al stromen de gelukwensen binnen. Check bijvoorbeeld op drie vaste momenten per dag je telefoon en beantwoord dan alles in één keer.

 

Bedenk ook hoe je omgaat met het delen van foto’s van je baby op internet.

 

Kraamvisite in coronatijd

 

Merken de mensen in jouw omgeving dat je afwezig, verward of moeilijk bereikbaar bent? Of krijg je vreemde ideeën over je kind? Misschien is er dan wat anders aan de hand. Het kan zijn dat je een zwangerschapspsychose ofwel postpartum psychose hebt. Als jijzelf of je omgeving dit soort klachten ziet, is het belangrijk om snel hulp te zoeken via de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Het is dan ook verstandig dat anderen bij je blijven en jou in het gaten houden om te voorkomen dat de situatie verergert.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.