Apgarscore

De apgarscore is een onderzoek ontwikkeld door dokter Virginia Apgar. Met dit onderzoek wordt direct na de geboorte de algemene toestand of de conditie van een pasgeboren baby gemeten. Het onderzoek wordt 1, 5 en 10 minuten na de geboorte uitgevoerd.

 

In de naam van de test zijn alle letters van de naam Apgar verwerkt, die staan voor onderdelen van het onderzoek.

 

A: huidskleur

 

De A staat voor appearance, oftewel de kleur van de huid. De huidskleur kan bijvoorbeeld blauwgrijs of bleek zijn. Dit is niet goed. De huidskleur is goed wanneer die normaal roze is.

 

P: hartslag

 

De P staat voor pulse, oftewel de pols of hartslag. Geen hartslag is natuurlijk niet goed. Minder dan 100 slagen per minuut is misschien zorgwekkend. Meer dan 100 slagen per minuut is het beste.

 

G: reactie op prikkels

 

De G staat voor grimace, oftewel de reactie op prikkels. Als de baby niet reageert, is dat niet goed. Als hij enige beweging laat zien is dat beter, maar het beste is als hij gaat huilen of trekken als reactie op bijvoorbeeld een (kleine) pijnprikkel.

 

A: activiteit

 

De A staat voor activity, oftewel activiteit. Als de baby niet beweegt, is dat niet goed. De armen en benen enigszins bewegen is beter. Actieve beweging van de armen en benen is natuurlijk het beste.

 

R: ademhaling

 

De R staat voor respiration, oftewel de ademhaling. Geen ademhaling is absoluut niet goed. Een trage of onregelmatige ademhaling is iets beter, maar toch ook nog zorgwekkend. Een sterke, regelmatige ademhaling en krachtig huilen is goed.

 

De score

 

Voor elk onderdeel wordt een score bepaald: 0, 1 of 2 punten. Een totale score tussen de 7 en 10 punten is normaal. Een score van 4 punten of minder is zorgwekkend. Er is dan ook onmiddellijk hulp vereist. Een verloskundige weet wat ze in dat geval moet doen.

 

Herhaling van het onderzoek

 

Het onderzoek wordt driemaal afgenomen: 1, 5 en 10 minuten na de geboorte. Het is niet vreemd wanneer je baby bij het eerste onderzoekje nog geen hoge score heeft. Het is de bedoeling dat de baby bij herhaling van de test een steeds hogere score behaalt.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.