Ieder jaar horen 86.000 thuiswonende kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Partners in Welzijn heeft een groot aanbod voor gezinnen die te maken krijgen met een scheiding, zoals (preventieve) cursussen voor ouders of kinderen ter ondersteuning in deze moeilijke tijd. Daarnaast biedt Partners in Welzijn ook hulp bij praktische zaken en (omgangs)bemiddeling.
Het begint met de boodschap aan je kind(eren) dat jij en je partner uit elkaar gaan. Hierop volgen vaak heftige emoties zoals boosheid of verdriet. Vervolgens gaat er veel veranderen in jouw leven en het leven van je kinderen. En uiteindelijk ga je samen bouwen aan een nieuw leven. Wat hier beschreven wordt in 3 korte simpele zinnen, is in werkelijkheid een heel proces. Een proces dat voelt als een achtbaan, met pieken en dalen, en dat misschien wel jaren duurt.
Iedere ouder wil het beste voor zijn kinderen. Het liefst wil je je kinderen zoveel mogelijk beschermen tegen pijn en verdriet. Aan de andere kant horen hobbels en tegenslagen bij het leven, ieder mens krijgt zijn portie. En kinderen zijn ook vaak heel veerkrachtig, onderschat ze niet!
Kinderen hebben nog wel eens de neiging om zichzelf weg te cijferen als ze voelen dat papa en mama niet lekker in hun vel zitten. En als ouder kun je ook niet alles in je eentje. Omdat kinderen hun ouders niet willen belasten, kan het voor hen soms prettiger zijn om met iemand te praten die wat meer afstand heeft tot de situatie. Bijvoorbeeld een buurvrouw, een oom of een hulpverlener.
Het ene kind wordt misschien rebels, of is extreem aanhankelijk of valt terug in oud gedrag (zoals bijvoorbeeld in bed plassen). Met het andere kind lijkt er misschien weinig aan de hand, het lijkt alsof hij er vrij makkelijk ‘doorheen fietst’. In beide gevallen kan het voor een kind fijn zijn om wat extra ondersteuning te krijgen. Dit kan door middel van een aantal cursussen rondom scheiding, begeleid door de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn.
Het jeugd- en gezinswerk / schoolmaatschappelijk werk van Partners in Welzijn biedt op het gebied van (echt)scheiding een aantal cursussen aan voor ouders en kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. De insteek van deze cursussen is heel preventief. Een stukje ondersteuning in een moeilijke tijd, een plek voor kinderen om hun verhaal te delen, andere kinderen te leren kennen die in dezelfde situatie zitten, leren omgaan met gevoelens en hier woorden aan te geven. Want als een kind kan uitleggen waar hij last van heeft en welke behoefte hij heeft, kan hij ook geholpen worden. Een vaardigheid die je meeneemt voor de rest van je leven.
Hieronder zetten we de cursussen voor je op een rij:
Deze cursus is bedoeld voor ouders van kinderen in alle leeftijden en bestaat uit 2 bijeenkomsten van 3 uur.
Je partner wordt je ex, maar blijft wel je collega-ouder. Hoe ga je daar goed mee om? Hoe communiceer je met elkaar? Hoe kun je ervoor zorgen dat een scheiding niet eindigt in een vechtscheiding? En wat heeft jullie kind nodig na de scheiding?
Belangrijke thema’s in ScheidingsATLAS zijn de invloed van de scheiding op je kind, samenwerken in het ouderschap, in gesprek blijven met de andere ouder, positief opvoeden en goed voor jezelf zorgen.
Deze cursus is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 6 jaar (groep 1 en 2) en bestaat uit 12 bijeenkomsten van 45 minuten.
De twee meest belangrijke doelstellingen van Stoere Schildpadden zijn:
Handpop schildpad Sam speelt een centrale rol. Sam helpt om gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Sam heeft ook gescheiden ouders en is dus naast een aantrekkelijk kameraardje ook een lotgenootje die zijn ervaringen deelt met de kinderen uit de groep. Sam helpt ook bij het oefenen van vaardigheden in probleem oplossen.
Deze cursus is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 8 jaar (groep 3 en 4) en bestaat uit 12 bijeenkomsten van 45 minuten.
De doelstellingen van de cursus Dappere Dino’s is gelijk aan die van Stoere Schildpadden. Met het verschil dat deze cursus voor wat oudere kinderen is en dat handpop dino Rex een centrale rol speelt. Samen met Rex leren kinderen beter om te gaan met de veranderingen die bij een scheiding komen kijken.
Deze cursus is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar (groep 5 t/m 8) en bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1,5 uur.
De cursus is gericht op het omgaan met (moeilijke) gevoelens die bij een scheiding komen kijken. Kinderen ervaren steun van elkaar en leren spelenderwijs om te gaan met deze gevoelens en oefenen hun vaardigheden.
Wil je meer informatie over een cursus of wil je je kind aanmelden? Neem dan contact op met de schoolmaatschappelijk werker die verbonden is aan de school van je kind, of verbonden aan je woonplaats. Weet je niet wie dat is? Je kunt ook bellen naar het algemene nummer van Partners in Welzijn: 046-4575700.
Aanmelden kan doorlopend. Bij voldoende aanmeldingen worden al deze cursussen 2 keer per jaar gegeven.
Kijk ook eens op deze pagina voor een overzicht van alle trainingen en cursussen van Partners in Welzijn.
Los van de cursussen die door het Jeugd- en Gezinswerk gegeven worden op het gebied van scheiding, biedt Partners in Welzijn ook bemiddeling. Dit wordt gedaan door het Algemeen Maatschappelijk Werk. Denk bijvoorbeeld aan omgangsbemiddeling (bemiddeling over de omgangsregeling) als jij en je ex-partner er zelf niet uit komen. Maar ook bemiddeling tussen een moeder en haar uitwonende dochter, tussen opa en zijn kleinzoon of tussen een vader en de nieuw partner van zijn ex-vrouw.
Het uitgangspunt is dat er een conflict speelt waar jullie zelf niet uitkomen. De voorwaarde is dat beide partijen vrijwillig willen meewerken en dat er geen juridisch traject loopt.
Wil je graag meer informatie over bemiddeling of willen jij en de ander partij zich aanmelden? Neem dan telefonisch contact op met Partners in Welzijn via dit nummer: 046-4575700
Als je overweegt om te scheiden of gaat scheiden komt er heel wat op je af. Er moet praktisch en financieel veel geregeld worden. Vragen als: wat komt er allemaal kijken bij een scheiding? Hoe zit het met mijn inkomen als ik gescheiden ben? Waar moet ik rekening mee houden als onze boedel gedeeld wordt?
Dit kan behoorlijk overweldigend voelen, misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Met deze en andere vragen kunnen de sociaal werkers van het Sociaal Plein of de Open Inloop van Partners in Welzijn je helpen.
Bent u inwoner van de gemeente Sittard-Geleen? Je kunt terecht bij het Sociaal Plein, contactgegevens en locaties via de link.
Bent u inwoner van de gemeente Beek of gemeente Stein? Dan kun je met bovenstaande vragen terecht bij de Open Inloop, contactgegevens en locaties via de link.
Ook jongeren kunnen met hun vragen terecht bij het Sociaal Plein. Bijvoorbeeld met vragen over Duo als hun ouders gaan scheiden of als er geen contact is met één van beide ouders.
Zij kunnen hun vraag mailen naar sociaalplein-student@piw.nl.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 26 mei 2023 | Categorie Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.