De feestdagen komen er aan en -net als vorig jaar- vieren we het thuis met een klein groepje en steken we geen vuurwerk af. Het is verboden om vuurwerk te kopen, te vervoeren en af te steken. Voor veel jongeren weer een flinke domper!
Volgt jouw tiener braaf de regels of heeft de afgelopen tijd zijn tol ge-eist en zoekt hij of zij een uitlaatklep? Op zoek naar vertier buitenshuis en een beetje spanning? Of misschien is het voor je kind moeilijk om nee te zeggen als een vriend wél vuurwerk afsteekt? Hoe ga je hier als ouder mee om?
Voor jou als ouder is het constant zoeken naar een balans tussen je kind steunen en aan de maatregelen houden. Wij van Opgroeienin046 zijn altijd voorstander van een goed gesprek. Als jij als ouder kan begrijpen dat je kind deze situatie als lastig en frustrerend kan ervaren, is al een grote stap gezet. Dan is er ruimte voor verbinding. Het scheelt wellicht een partijtje tieren, stampvoeten en kreten als ‘Jij snapt mij totaal niet!’
Om een goed gesprek te kunnen voeren met je kind is het ook belangrijk dat je als ouder op de hoogte bent van de juiste informatie. Wat mag wel en niet? Waarom is het vuurwerkverbod? En wat zijn de consequenties als jij je niet aan de regels houdt? Wij zetten het voor je op een rij.
De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt verboden om tijdens en na Oud en Nieuw het ziekenhuispersoneel en politie niet nog extra te belasten. Vorig jaar droeg het vuurwerkverbod bij aan aanzienlijk minder bezoeken aan de spoedeisende hulp en minder spoedoperaties. Het aantal vuurwerkslachtoffers daalde in 2020 met maar liefst 70% ten opzichte van het jaar ervoor.
Vuurwerk uit de categorie F2 en F3 mag niet. Vuurwerk uit categorie F1 mag wel. Dit is een licht soort vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes. Voor de kleintjes nog hartstikke leuk, voor je tiener wellicht niet meer zo spannend. Maar met een beetje humor kun je er samen nog best een feestje van maken. Tip: doe een spelletje wie het best een gillende keukenmeid na kan doen. Of een duizendklapper .. leuk voor de buren 😉
Politie en BOA’s controleren de vuurwerkregels. Jongeren tot 18 jaar die vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen. Na een Halt-straf krijgen zij geen aantekening in hun strafblad.
Ben je ouder dan 18 dan is de minimale boete voor het niet volgen van de vuurwerkregels 100,- en een aantekening in het strafblad. Hierdoor kun je mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heb je soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. De boete voor het afsteken van vuurwerk is 250,-. Overtreed je de regels vaker, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk bepaalt de straf of boete.
Bespreek samen met je kind wat de regels inhouden en maak hier afspraken over.
Zoals met alles, geldt ook nu: het is de toon die de muziek maakt. Roep je vooral wat niet mag en sta je lijnrecht tegenover je kind, dan stuit je vooral op weerstand. Het wordt er waarschijnlijk niet gezelliger op in huis.
Zoals hierboven genoemd, probeer te verbinden met je kind. Hoe je dat doet is moeilijk uit te leggen. Het is een gevoel, het heeft te maken met oprechte interesse in je kind en wat de situatie voor hem betekent, met begrip, compassie en mildheid. Dus geen ‘ja maar’ of ‘er komen nog genoeg jaarwisselingen’. Vraag wat belangrijk is voor je kind en maak samen een plan hoe jullie Oud en Nieuw kunnen vieren, in de omstandigheden zoals ze nu zijn. Misschien kan je kind een vriend(in) thuis uitnodigen. Of kan hij of zij om middernacht bij vrienden langs de deur om op afstand een gelukkig nieuwjaar te wensen.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 23 december 2021 | Categorie corona, Jongeren, Nieuws, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.