Tips bij een ingrijpende gebeurtenis | wateroverlast in Limburg

23 juli 2021
Een groot deel van ons mooie Limburg heeft vorige week te maken gehad met enorme wateroverlast, evacuaties, veel stress en spanning. De impact hiervan is groot, voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Veel mensen kunnen al terug naar huis, anderen niet. Langzaamaan wordt de schade opgemaakt, puin geruimd en zal duidelijk worden hoe groot de materiële gevolgen zijn en de schade voor veel mensen en bedrijven is. Behalve materiële en praktische gevolgen zullen er ook gevolgen op psychisch en sociaal gebied zijn, nu op dit moment maar ook in de toekomst. De sociaal werkers van Partners in Welzijn en de psychologen kind en jeugd van het CJG Westelijke Mijnstreek staan voor je klaar als je vragen hebt of ondersteuning wenst.
 

Ook als je zorgen hebt om je kind naar aanleiding van de wateroverlast kun je terecht.  Bijvoorbeeld als je je afvraagt of het normaal is dat je dochter van 3 slecht slaapt. Of als je wil weten hoe je moet reageren op je zoon van 8 die almaar praat over de helikopters en de sirenes die hij heeft gehoord tijdens het evacueren. Of als je je afvraagt wat je kunt zeggen tegen je dochter van 6 die schrikt van elke regenbui. Misschien hebben jullie het zelf aan den lijve ondervonden, of familieleden opgevangen, of misschien hebben alleen de televisiebeelden en het nieuws al veel indruk gemaakt op je kind. Hoe ga je om met alle vragen die kinderen dan kunnen stellen, of misschien wel angsten die ze ervaren?

 

In onderstaand artikel geven we alvast wat tips; wat kun je als ouder doen voor je kind na een ingrijpende gebeurtenis zoals de wateroverlast van afgelopen week? Hoe kun je helpen? Wie weet helpt het je al op weg, en zo niet: aarzel niet om te bellen. Er staan professionals klaar voor jullie, samen staan we sterk!

 

Deze enorme wateroverlast kan net zoals elke andere ingrijpende gebeurtenis een diepe indruk achterlaten bij kinderen. Het is normaal dat kinderen daarna een tijdje uit hun doen zijn. Ieder kind reageert anders. Zij hebben net als volwassenen tijd nodig, de één meer dan de ander.

 

Hoe reageren kinderen na een ingrijpende gebeurtenis?

 

Ieder kind reageert op zijn eigen manier. Het ene kind huilt veel of wordt snel boos. Het andere kind wordt heel stil. Op het ene moment zal het kind aan de gebeurtenis terugdenken, met de wateroverlast bezig zijn. Op het andere moment sluit het zich er juist voor af en doet alsof er niks aan de hand is. Het is normaal dat het kind van het ene op het andere moment weer lekker gaat spelen. Hierdoor kan het kind even op adem komen. Het is goed een kind hiervoor de ruimte te bieden.

 

Hoe kan ik een kind helpen?

 

Door een ingrijpende gebeurtenis kan een kind het vertrouwen in zijn omgeving kwijtgeraakt zijn. Het heeft geen grip gevoeld op de situatie, en wellicht ook ervaren dat ouders dit (tijdelijk) ook niet hadden vanwege alle stress en hectiek van dat moment. Het is belangrijk dat het vertrouwen van kinderen in jou als ouder of verzorger blijft bestaan of weer hersteld wordt. Steun je kind met geduld en begrip en probeer het een gevoel van geborgenheid te geven.

 

  • Probeer, als de situatie dat toelaat, zo snel mogelijk het normale ritme weer op te pakken; naar bed zoals gebruikelijk en gewoon weer naar school of naar de sportclub. Het is fijn voor kinderen als bepaalde ‘zekerheden’ en vaste gewoonten gewoon overeind blijven, juist in of na onzekere tijden. Dat geeft houvast.
  • Vraag of je kind wil praten over wat er is gebeurd. Wil het praten? Luister dan met aandacht naar je kind. Wil het niet praten? Dring dan niet aan. Maar zo weet je kind wel dat je er bent, dat het mag praten als het daarvoor kiest.
  • Geef het kind nooit het gevoel dat het kind zelf ook maar enigszins invloed had kunnen hebben op wat er is gebeurd, of schuld. Zeg geen dingen als: ‘Als je had geluisterd, dan was het niet gebeurd’. Luister zonder oordeel. Dat helpt het kind om te herstellen en weer vertrouwen te krijgen.
  • Ontken niet dat er iets aan de hand is, anders gaan kinderen er zelf over fantaseren. Bagatelliseer de situatie niet. Wees eerlijk en duidelijk. Geef antwoord op alle vragen, zonder het kind ongerust of bang te maken. Houd rekening met de leeftijd van het kind.
  • Stimuleer het kind om gevoelens te uiten, maar dring niet aan. Verdrietig zijn mag. Boos of bang zijn ook. Maar lekker spelen en hard lachen mag ook! Wat er is, dat is er. En dat dat op elk moment van de dag weer kan veranderen, is normaal.
  • Spelen is de taal van kinderen. Het is prima als het kind uit zichzelf naspeelt wat er is gebeurd, erover tekent of knutselt. Dit geeft je als ouder ook inzicht in hoe jouw kind ermee bezig is. En zo’n tekening of knutselwerk kan aanleiding zijn om er een ongedwongen gesprekje over te hebben samen.
  • Als je kind zich anders gedraagt en boos, bang of verdrietig is, probeer daar dan ruimte voor te bieden. Het mag er zijn. Natuurlijk mag je wel grenzen stellen.
  • Vraag kinderen wat ze nodig hebben. Wat vinden ze fijn? Wat helpt?
  • Leg aan mensen in de omgeving uit wat er gebeurd is en hoe je kind erin staat. Denk aan de leerkracht, ouders van vriendjes en familieleden. Vertel hen er alleen met je kind over te praten als je kind dat zélf aangeeft.
  • Laat je kind vlak na zo’n ingrijpende gebeurtenis niet onnodig lang alleen, tenzij je kind zelf alleen wil zijn.
  • Geen vraag of gevoel van je kind is gek. Oordeel niet, en erken de gevoelens van je kind. Daar kun je als ouder echt niets aan veranderen! Waar je je kind wél mee kunt helpen, is hoe het met deze gevoelens om kan gaan. Wat kan het doen als het zich angstig voelt? Of verdrietig?

 

 

Met vragen over opvoeden en opgroeien kom je dan terecht bij het schoolmaatschappelijk werk of de psychologen kind- en jeugd.

 

Geplaatst op 23 juli 2021 | Categorie Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.