Ook als je zorgen hebt om je kind naar aanleiding van de wateroverlast kun je terecht. Bijvoorbeeld als je je afvraagt of het normaal is dat je dochter van 3 slecht slaapt. Of als je wil weten hoe je moet reageren op je zoon van 8 die almaar praat over de helikopters en de sirenes die hij heeft gehoord tijdens het evacueren. Of als je je afvraagt wat je kunt zeggen tegen je dochter van 6 die schrikt van elke regenbui. Misschien hebben jullie het zelf aan den lijve ondervonden, of familieleden opgevangen, of misschien hebben alleen de televisiebeelden en het nieuws al veel indruk gemaakt op je kind. Hoe ga je om met alle vragen die kinderen dan kunnen stellen, of misschien wel angsten die ze ervaren?
In onderstaand artikel geven we alvast wat tips; wat kun je als ouder doen voor je kind na een ingrijpende gebeurtenis zoals de wateroverlast van afgelopen week? Hoe kun je helpen? Wie weet helpt het je al op weg, en zo niet: aarzel niet om te bellen. Er staan professionals klaar voor jullie, samen staan we sterk!
Deze enorme wateroverlast kan net zoals elke andere ingrijpende gebeurtenis een diepe indruk achterlaten bij kinderen. Het is normaal dat kinderen daarna een tijdje uit hun doen zijn. Ieder kind reageert anders. Zij hebben net als volwassenen tijd nodig, de één meer dan de ander.
Ieder kind reageert op zijn eigen manier. Het ene kind huilt veel of wordt snel boos. Het andere kind wordt heel stil. Op het ene moment zal het kind aan de gebeurtenis terugdenken, met de wateroverlast bezig zijn. Op het andere moment sluit het zich er juist voor af en doet alsof er niks aan de hand is. Het is normaal dat het kind van het ene op het andere moment weer lekker gaat spelen. Hierdoor kan het kind even op adem komen. Het is goed een kind hiervoor de ruimte te bieden.
Door een ingrijpende gebeurtenis kan een kind het vertrouwen in zijn omgeving kwijtgeraakt zijn. Het heeft geen grip gevoeld op de situatie, en wellicht ook ervaren dat ouders dit (tijdelijk) ook niet hadden vanwege alle stress en hectiek van dat moment. Het is belangrijk dat het vertrouwen van kinderen in jou als ouder of verzorger blijft bestaan of weer hersteld wordt. Steun je kind met geduld en begrip en probeer het een gevoel van geborgenheid te geven.
We maken gelukkig niet elke dag een ingrijpende gebeurtenis zoals deze enorme wateroverlast mee. Het is dan ook niet gek als je soms niet weet hoe je je kind het beste kunt helpen. Misschien maak je je zorgen. Of lukt het je niet goed om te gaan met de heftige emoties van je kind, omdat je zelf veel stress, spanning of verdriet ervaart.
Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Met vragen over opvoeden en opgroeien kom je dan terecht bij het schoolmaatschappelijk werk of de psychologen kind- en jeugd.
(bron: Slachtofferhulp Nederland)
Geplaatst op 23 juli 2021 | Categorie Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.