Johan Cortooms werkt bij Partners in Welzijn als jongerenwerker in de gemeenten Beek en Beekdaelen. Hij legt contacten met jongeren in de openbare ruimte en probeert hen te ondersteunen tijdens hun, soms hobbelige weg naar volwassenheid. Wij hebben hem bereid gevonden om voor Opgroeienin046 een blog te schrijven! Deze blog gaat over de toenemende populariteit van drillrap.
Naast het ondersteunen van jongeren, probeer ik ouders en buurtbewoners met elkaar in contact te brengen zodat zij samen ruimte kunnen bieden aan jeugd. Ruimte, letterlijk en figuurlijk.
Want jeugd hoort er gewoon bij in een wijk of een dorp. En als je bedenkt dat de jeugd de wijkbewoners van de toekomst zijn dan geef je de jeugd graag de ruimte!
Vaak vraag ik me als vader van drie kinderen af waarom het op het werk wél lukt, terwijl het thuis zo lastig is om het goed te doen bij mijn eigen kinderen. Is toch anders als vader dan als jongerenwerker…
Gelukkig kom je een heel eind met boerenverstand en dat probeer ik tijdens het werk dan weer uit te dragen naar ouders en buurtbewoners.
In dit blog spreek ik mijn gedachten uit over drillrap, een muziekstroming binnen de hiphop die ook bij steeds meer jongeren in de Westelijke Mijnstreek populair is. Hoe gaan wij hiermee om binnen het jongerenwerk?
Eén van mijn collega jongerenwerkers sprak enkele weken geleden op Facebook zijn zorgen uit over een trend die hem opviel bij sommige jongeren, namelijk het dragen van wapens. Directe aanleiding was een steekincident in zijn werkgebied waarbij een 15-jarige tiener gewond raakte. Hij wendde zich in zijn Facebook-post rechtstreeks tot de makers van drillrap, een stroming binnen de hiphop die het gebruik van wapens verheerlijkt. In drillrap teksten worden opponenten van andere rapgroepen uitgedaagd. In videoclips zwaaien jongeren in zwarte kleren en bivakmutsen met uit de kluiten gewassen messen.
Dagblad De Limburger zag dat het bericht viraal ging en interviewde de jongerenwerker. Een tv-omroep pikte dit bericht op, zocht contact, waarop een tv-interview volgde. Een interview waarin we niet alleen onze zorgen uitspraken over de invloed van drillrap op de jeugd in 046, maar waarin we vooral ook aangaven wat jongeren zélf kunnen doen om het tij te keren en wat ouders kunnen doen als zij zich zorgen maken over hun kind. Een gesprek over talentontwikkeling, kansen en perspectief.
De dag daarna was ik verbaasd toen ik van mijn collega vernam dat het tv-item uiteindelijk toch niet uitgezonden zou worden, omdat het verhaal nog als wat ‘te dun’ ervaren werd, of zoiets…
Wat betekent dat dan; ’te dun’? Mijn gedachten schoten alle kanten op. Als we hadden verteld over dodelijke steekpartijen en no-go area’s, was het dan misschien wel een tv waardig nieuwsitem geworden? Maar dergelijk ‘stoer’ nieuws hadden wij niet te vertellen… Gelukkig niet! We maakten ons ‘alleen maar’ zorgen. Is dat dan onvoldoende?
Nee, het is hier geen Rotterdam Zuid. En natuurlijk luisteren er ook hier in de Westelijke Mijnstreek kinderen en jongeren naar drillrap en identificeren zij zich met deze wereld. Maar hier zijn geen vetes tussen drillrappers met fatale gevolgen. De regio 046 heeft geen drillrap-scene. Gelukkig niet!
Maar dat neemt niet weg dat wij als jongerenwerkers ons zorgen maken over de toenemende populariteit van drillrap bij beïnvloedbare jongeren, die hierdoor het dragen van wapens steeds normaler gaan vinden, want: “Ik moet mezelf toch kunnen verdedigen?!”
Ik kan hier heel kort over zijn: het dragen van wapens is nooit normaal. Nóóit! Het kan ertoe leiden dat je dat wapen in een ruzie daadwerkelijk gebruikt. Stel je voor dat je iemand ernstig verwondt, of erger nog: dat die ander het niet overleeft. Dan maak je niet alleen het leven van die ander kapot, maar ook dat van zijn familie. En dat van jezelf als je in detentie moet. En dat van je eigen ouders. Denk je dat je moeder trots op je is als je vastzit voor moord?!
Zonder wapen ben je een stuk veiliger, omdat je er dan in een conflict voor zorgt dat de zaak niet escaleert. Daarmee voorkom je dat je je familie moet teleurstellen.
Het jongerenwerk staat klaar voor jongeren die voor de keuze staan om wel of niet een mes te dragen. Bij de jongerenwerker kan elke jeugdige terecht, ongeacht sociaaleconomische status. De jongerenwerker oordeelt niet, maar luistert. En helpt de jongere bij het maken van de juiste keuzes. Gewoon door hem te confronteren met de consequenties van zijn keuzes.
Maar het jongerenwerk doet méér. Juist voor die jongeren die extra gevoelig zijn voor negatieve invloeden van buitenaf kan de jongerenwerker iets betekenen. Hij kan samen met de jongeren kijken naar een alternatief voor hangen op straat. Samen kijken naar de toekomst en bouwen aan perspectief. Door je niet blind te staren op wat niet kan, maar door samen te onderzoeken wat wél kan. Door interesses en talenten aan te boren en de jongere te stimuleren er iets mee te doen. Iemand die zijn talent heeft ontdekt en hiermee aan de slag kan, heeft geen behoefte aan een destructieve way of life.
Weet jij als ouder waar en met wie je kind op dit moment is en of hij of zij een mes bij zich draagt? Je hoeft heus je kind niet 24/7 te controleren of op te sluiten in zijn kamer. Als je regelmatig met je kind over dit soort dingen praat, dan voel je wel aan of je kind weerstand kan bieden aan negatieve invloeden. Dat is geen absolute garantie, maar tenslotte hoort een klein beetje onzekerheid bij loslaten.
Vind je het moeilijk om bepaalde dingen bespreekbaar te maken bij je kind? Neem dan contact op met het CJG Westelijke Mijnstreek. Daar wordt gezorgd dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt. Bij de jeugd- en gezinswerkers en schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn bijvoorbeeld. Of misschien is je kind zelf meer gebaat bij hulp van een jongerenwerker van Partners in Welzijn, of een psycholoog kind & jeugd van het CJG. Samen zoeken we naar de juiste aanpak.
Dit was mijn boodschap over destructief gedrag en perspectief, over opgroeien en opvoeden in een complexe samenleving. Te dun verhaal? Dacht het niet!
groet, Johan
Ik ben Johan Cortooms en ik werk bij Partners in Welzijn
als jongerenwerker in de gemeenten Beek en Beekdaelen.
Ik leg contacten met jongeren in de openbare ruimte en probeer hen te ondersteunen
tijdens hun, soms hobbelige weg naar volwassenheid.
Ook probeer ik ouders en buurtbewoners met elkaar in contact te brengen
zodat zij samen ruimte kunnen bieden aan jeugd.
Ruimte; letterlijk en figuurlijk.
Want jeugd hoort er gewoon bij in een wijk of een dorp.
En als je bedenkt dat de jeugd de wijkbewoners van de toekomst zijn…
…dan geef ik de jeugd graag de ruimte!
Lees ook deze eerder verschenen artikelen bij Opgroeienin046 over het jongerenwerk:
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.