Young Experience Talks: inspirerende podcast voor en door jongeren

15 juni 2021

In de afgelopen periode heeft het jongerenwerk van Partners in Welzijn een groep jongeren uit Geleen ondersteund in het ontdekken van hun talent. Hieruit is het project “Young Experience Talks” (YET) ontstaan. Het project beoogt door middel van zogenaamde podcasts informatie aan jongeren op een eigentijdse wijze over te brengen. De podcasts zijn gericht op actuele thema’s die aansluiten bij de leefwereld van de jongeren, aldus Said Hammoud, jongerenwerker bij Partners in Welzijn.

 

 

Young Experience Talks: een serie podcasts waarin jonge ondernemers vertellen hoe zij hun dromen hebben waargemaakt. Luister naar aflevering 1 met gast Amin Elalji, mede-oprichter van Soccerchampions. Pure inspiratie!

 

De initiatiefnemer van het project YET is Haci Sarikabadayi (22). Haci komt al sinds zijn 15e bij de jongereninloop van Saïd, in wijkcentrum De Linde in de wijk Lindenheuvel in Geleen. Hij heeft er ooit zijn maatschappelijke stage gelopen en is daarna nooit meer weg gegaan. Haci vertelt ons vol enthousiasme over de Young Experience Talks.

 

Hoe kwam je op het idee om podcasts te gaan maken?

 

“Ik heb in het verleden een tijdje vrijwilligerswerk gedaan bij een organisatie. Daar viel me op dat er veel werd gesproken OVER jongeren, maar er werd weinig ECHT gedaan mét jongeren. Ik dacht mee en gaf allerlei ideeën, maar het kwam verder niet van de grond. Toen dacht ik: misschien moet ik zelf gewoon iets beginnen! Ik kijk zelf graag naar inspirerende video’s en het leek me geweldig om andere jongeren te inspireren. Zo is het idee voor podcasts ontstaan. En eigenlijk is de juiste term ‘vodcasts’, want bij de Young Experience Talks horen ook videobeelden. Zo kun je behalve horen ook nog zien wie er praat!

 

Ik heb diverse organisaties benaderd met mijn idee, maar echt tot concrete uitvoering kwam het nergens. Ik kom al jaren iedere dinsdagavond bij de jongereninloop van Saïd. Ik vertelde hem ook over mijn idee en Saïd zag het wel zitten. Saïd heeft het voorgelegd aan zijn team, een begroting gemaakt en nu is het gewoon wél gelukt!”

 

Haci in actie tijdens het opnemen van de 1e aflevering van Young Experience Talks

Haci in actie tijdens het opnemen van de 1e aflevering van Young Experience Talks

 

Wat is je bedoeling met deze podcasts? Wat is het idee er achter?

 

“Ik heb zelf 2 ondernemingen, ik ben DJ en ik heb een ICT media bedrijf. Ik heb dus ook wel de (technische) achtergrond en kennis. Podcasts kunnen op zich gemakkelijk gerealiseerd worden, maar het wordt niet zoveel gedaan omdat je er niet echt geld mee kunt verdienen. Maar als een jongere door het kijken van mijn podcast uit de problemen komt, dan vind ik dat veel belangrijker dan een zak geld. Ik wil echt iets voor een ander betekenen, andere jongeren inspireren!

 

We willen binnen het project Young Experience Talks zoveel mogelijk onderwerpen behandelen die in het leven van jongeren kunnen voorkomen. Denk aan criminaliteit, schulden, studie, etc. Jonge ondernemers en ervaringsdeskundigen komen aan het woord om te vertellen over de weg die zij hebben afgelegd. Op die manier kunnen we jongeren voorlichten, motiveren, stimuleren en inspireren. Luisteraars die met dezelfde problemen kampen krijgen tips en te horen waar ze terecht kunnen  voor hulp of ondersteuning.”

 

De eerste podcast is al online. Wat kunnen we nog meer verwachten?

 

Een volgende podcast van YET zit al in de planning, maar helaas kan ik op dit moment nog geen concrete datum doorgeven. Houd dus vooral ons Youtube-kanaal in de gaten (je kunt je eventueel abonneren) of volg ons Instagram account.

 

Heb je nog een boodschap voor de luisteraars? Voor andere jongeren?

 

“Je doelen bereiken, problemen oplossen; het kan allemaal makkelijker en sneller dan jongeren misschien denken. Als je er zelf écht voor gaat, komt het goed. Je moet uit je comfort zone durven stappen. Don’t wait for opportunity, create it!

 

Meer lezen?

 

Lees ook dit artikel en bekijk de video over het jongerenwerk en de jongereninloop in Geleen, eerder verschenen bij Opgroeienin046:

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

 

 

Geplaatst op 15 juni 2021 | Categorie Jongeren, Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.