Coach4U helpt jongeren op weg

8 april 2021

Al 10 jaar ondersteunt Coach4U jongeren in de leeftijd van 13-23 jaar op het gebied van school, werk of sociaal-emotionele ontwikkeling. Coach4U helpt jongeren op weg. Een coach kan bijvoorbeeld worden ingezet om te helpen met de planning, of het hervinden van de motivatie voor school. Maar ook om een luisterend oor te bieden, of een nieuwe hobby te ontdekken. De ondersteuning wordt geleverd door enthousiaste vrijwilligers die klaar staan voor de jongeren. Deze vrijwilligers worden begeleid door een beroepskracht van Partners in Welzijn, Amanda Postma.
 

Coach4U helpt jongeren op weg in 046
foto: enkele coaches van Coach4U en beroepskracht Amanda

 

De ervaring van Anoeschka

 

In de afgelopen jaren hebben de vrijwilligers van Coach4U al veel jongeren succesvol op weg kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is Anoeschka. Toen ze in het begin met haar coach kennis maakte, wist ze eigenlijk niet zo goed wie ze was en wat ze wilde. Haar coach, Mignon, heeft heel veel gesprekken met haar gevoerd en ze is in die periode enorm gegroeid in haar zelfvertrouwen.

 

Anoeschka werkt inmiddels bij een schoonmaakbedrijf en heeft een leuke hobby gevonden: biljarten. Ze vertelt: “Ik weet nu beter wat ik wil en wie ik ben. Zo heb ik ontdekt dat ik op vrouwen val. En voel ik me veel meer mezelf.” Verder is ze begonnen met vrijwilligerswerk en helpt ze bij het kienen. Haar coach Mignon laat weten:  “Anoeschka’s wereld is echt groter geworden en ze durft steeds meer. Officieel is het coachingstraject nu gestopt, maar we blijven contact houden hebben we afgesproken. Anoeschka heeft haar doel bereikt, maar weet dat ze kan terugvallen op mij als dat nodig is. En dat is een fijn gevoel.”

 

Met welke vragen kunnen jongeren terecht?

 

Amanda vertelt: “Jongeren kloppen bij Coach4U met verschillende vragen aan. Ze voelen zich onzeker, twijfelen over hun opleiding, vinden het moeilijk om nieuwe vrienden te maken of zijn op zoek naar een bijbaantje maar weten niet goed hoe dit aan te pakken. Het is belangrijk dat ze weten dat onze coaches hen kunnen helpen. Dat ze er niet alleen voor staan, dat er iemand is die naar ze luistert en samen met hen gaat kijken hoe ze hun doelen kunnen bereiken. Coach4U helpt jongeren op weg.”

 

Werkwijze Coach4U

 

Om zorgvuldig te checken of een jongere ook voldoende kan worden geholpen door een vrijwillige coach, wordt er een intakegesprek gevoerd door Amanda, de beroepskracht van het project, een schoolmaatschappelijk werker. Zij gaat als eerste met de jongere of het gezin in gesprek en bespreekt de verwachtingen, doelen en wensen van de jongere. Jongeren hebben ook veel inspraak over het type coach die ze zouden willen,  om een zo goed mogelijke match mogelijk te maken. Hierna volgt de zoektocht naar de best passende coach, en uiteindelijk worden de jongere en de coach aan elkaar voorgesteld. “Dit is altijd een bijzonder moment,” legt Amanda uit. “Meestal is het in het begin een beetje spannend, maar vaak wordt het al gauw hartstikke gezellig.”

 

Na een kennismakingsgesprek met de coach krijgen de jongere en de coach als het ware 4 weken ‘proeftijd’: om samen uit te zoeken of het klikt en op welke wijze ze willen gaan samenwerken. Na die 4 weken volgt een zogenaamd  ‘klikmoment’, waarin de jongere en de coach kunnen aangeven of ze verder willen met deze match.

 

Als er meer nodig is

 

Mocht uit het eerste intakegesprek blijken dat er toch meer nodig is dan een van onze vrijwillige coaches kan bieden, wordt dit besproken met de jongere en meegedacht over een alternatief. Ook als dit gedurende het coachingstraject blijkt; immers: Coach4U helpt jongeren op weg, niet meer maar zéker ook niet minder! Amanda legt uit: “Onze coaches zijn enorme toppers in het bieden van een luisterend oor, het naast je staan en het geven van praktische tips, maar soms is er echt meer nodig dan dat. Dit kan zijn wanneer er bijvoorbeeld toch professionele hulpverlening moet worden ingezet.”

 

Nieuwsgierig geworden? Contact?

 

Aanmelding kan via onze website www.coach4u.nl, per mail info@coach4u.nl, of telefonisch via MIK-PIWgroep 088-3650600.

 

Ook is Coach4U altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil jij ook een vrijwillige coach worden? Neem dan contact op.

 

Meer lezen?

 

Kijk dan eens op deze website in onze rubriek jongeren bij de veelgestelde vragen en de agenda-items.

 

Geplaatst op 8 april 2021 | Categorie Jongeren, Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.