Weer naar school en kinderopvang

19 februari 2021

Hoera, de basisschoolkinderen mogen weer naar school en kinderopvang sinds 8 februari! Heel fijn voor alle kinderen, hun ouders en de leerkrachten! Maar behalve blijdschap en opluchting roept de opening van scholen en de kinderopvang misschien ook wel vragen op.
 

In dit artikel vertelt Anita van Ham, locatiemanager bij MIK Kinderopvang, over haar ervaringen van de afgelopen periode en blikt ze vooruit.

 

Hoe is het voor de medewerkers in de kinderopvang om weer open te mogen?

 

Anita vertelt: “Wat waren de medewerkers blij dat we weer open gingen, want wat hebben ze de kinderen gemist! We wisten natuurlijk nog van na de eerste sluiting in het voorjaar van 2020 dat het een superleuk weerzien zou worden. Zowel voor de medewerkers met de kinderen, als de kinderen onderling. Het worden in de doorgaans twee jaar dat ze samen in een groep zitten immers toch vriendjes en vriendinnetjes.” Hoe merkten jullie dat?  “De kinderen waren heel erg uitgelaten en enthousiast om weer met z’n allen samen in de groep te zijn. Voor de medewerkers was de energie bij de kinderen ook duidelijk te merken,” vertelt Anita lachend. “Tegen het einde van de eerste dag was de ‘conditie’ weer snel op het voor-lockdown-peil! Want één ding wordt dan weer extra duidelijk: van al die energie kríjg je ook weer energie!”

 

Ze vult nog aan: “Natuurlijk is het ook heel fijn voor ouders dat de kinderen weer naar school en kinderopvang kunnen. Onze pedagogisch medewerkers op de kinderopvang waren blij om de ouders weer even persoonlijk te spreken en te peilen hoe het thuis gegaan is. Al moeten de contacten-aan-de-deur uiteraard kort blijven.”

 

Welke aanpassingen moeten er gedaan worden?

 

Anita legt uit: “We hebben opnieuw de regels gecommuniceerd.  We hanteren dezelfde afspraken zoals aan het begin van de heropening in mei vorig jaar. Dat wil zeggen: ouders komen alleen, ze komen niet mee naar binnen, houden het contact-aan-de-deur kort, geven spulletjes verpakt mee en houden buiten 1,5 meter afstand van elkaar. Kinderen worden niet gebracht als ze verkoudheidsverschijnselen hebben.”

 

“Voor de baby’s geldt een extra afspraak: dat ze via een baby-bedje worden overgedragen in de hal zodat medewerker en ouder niet binnen die 1,5 meter van elkaar komen,” vervolgt ze. “Dat klinkt allemaal misschien koud en letterlijk afstandelijk, maar dat valt reuze mee. Kinderen merken er nagenoeg niets van of zijn er snel aan gewend en ouders hebben begrip voor de extra regels en verlenen alle medewerking. Daar mogen we beslist niet over klagen!”

 

“Omdat we met 3 van mijn locaties kinderopvang in IKC Loedoes gehuisvest zijn hebben we ook met de school samen alle extra maatregelen goed doorgenomen en gezamenlijk opgesteld. Zo ben je naar de ouders duidelijk, en borg je voor alle medewerkers van school en van de opvang een maximaal veilige werkomgeving. Een nauwe en prettige samenwerking zoals in ons IKC is onmisbaar.”

 

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen periode?

 

“Als leidinggevende kijk ik terug met enorm veel respect voor de pedagogisch medewerkers! Ik ben trots op de teams. Ze hebben allemaal een enorme flexibiliteit, professionaliteit en medewerking getoond. Er was en is continue oog voor elkaar, de kinderen en de ouders van de kinderen. Juist in zo’n hectische periode waar we snel moeten schakelen met collega’s, kindpartners en ouders, kom je tot een heel bijzondere en waardevolle samenwerking.”

 

Maar zorgen waren er zeker ook. “Voor de kinderen en ouders die thuis moesten blijven. Of ze het wel allemaal geregeld konden krijgen. Of de kinderen hun vriendjes, vriendinnetjes en de juffen niet teveel zouden missen. We zijn weliswaar gesloten geweest, maar voor de noodopvang waren we wel open. Daardoor konden ouders ons altijd bellen of mailen met vragen of zorgen. En daar waar bleek dat we een gezin konden helpen met noodopvang, hebben we dat ook gedaan. Dat is immers onze maatschappelijke opgave.”

 

Wat is ‘de gouden tip’ volgens jou voor werknemers in de kinderopvang?

 

“Aandacht houden voor de medewerkers is in deze tijd voortdurend van cruciaal belang. En hen stimuleren vooral oog voor elkaar te blijven houden. Soms is het een heel persoonlijk verhaal, over hun gezin, een ouder of kennis. Ik zal altijd tijd maken om te luisteren naar wat er bij de medewerkers leeft, of dat nu op het werk is of thuis. Want laten we eerlijk zijn, zonder die kanjers kunnen we het allemaal niet waarmaken!” geeft Anita tot slot nog mee.

 

Tips voor ouders

 

Als je zelf wat tips kunt gebruiken om het weer naar school en kinderopvang gaan wat soepeler te laten verlopen, kun je dit eerder verschenen artikel hierover lezen.

 

Bekijk alle artikelen over opvoeden en opgroeien in deze coronatijd in ons thema-dossier.

 

Vragen? Contact?

 

Meer weten over MIK kinderopvang? Kijk op de website www.mik-kinderopvang.nl

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 19 februari 2021 | Categorie corona, Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.