Als weer naar school gaan spannend is

13 mei 2020

Vandaag, woensdag 13 mei, liggen de eerste dagen na het weer open gaan van de basisscholen achter ons. Het grootste deel van de kinderen is al één of meerdere keren op school geweest, een klein deel (nog) niet. Vanwege gezondheidsredenen, een familielid in de risicogroep, of misschien wel omdat ze het veel te spannend vinden. En er zullen ook ouders zijn die het spannend vinden, óók van de kinderen die wel al naar school zijn geweest. Voor iedereen die het (een beetje) spannend vindt zetten we in dit artikel een aantal tips op een rij. Om het misschien wat makkelijker te maken, of om je het gevoel te geven dat je er niet alleen voor staat. En om begrip te stimuleren voor alle overwegingen, twijfels en gevoelens die er zijn.
 

Praat erover

 

Het is goed om aandacht te hebben voor verandering en nieuwe situaties. Kinderen kunnen over het algemeen goed omgaan met verandering. Klets elke dag even met je kind. Hoe vind je kind het om weer naar school te gaan? Waar heeft het zin in? Zijn er ook dingen waar het tegenop ziet? Door erover te praten, blijven eventuele zorgen niet in het hoofd rond gaan en worden deze minder groot.

Geef ruimte voor de reactie van je kinderen en stel een aantal vragen. Zo kom je erachter wat je kind bezighoudt en of ze vragen of zorgen hebben over weer naar school gaan.

Beantwoord de vragen van je kinderen zo eerlijk mogelijk en houdt daarbij rekening met de leeftijd van je kind.

 

Heb vooral ook aandacht voor de leuke dingen:

► Vriendjes weer zien
► Leuke dingen doen op school
► De juf of meester weer zien
► Met klasgenootjes spelen

 

Soms is een verandering ingrijpender voor ouders dan voor kinderen. Als je kletst met je kind, probeer dan je eigen gedachten en gevoelens te parkeren en enkel te luisteren. Knik en hmmm instemmend, stimuleer om door te praten. Sluit aan bij de beleving van je kind. Misschien leer je wel iets van je kind!

 

Doe-tip: Maak een collage van de leukste dingen van de thuisblijftijd. Zo sluit je de afgelopen 2 maanden op een positieve manier af. En hebben jullie iets wat je kunt bewaren om nog eens terug te denken.

 

Nieuw dagritme

 

De afgelopen tijd was er geen school die om half 9 begon. Het kan zijn dat jullie ritme daardoor wat is veranderd, net zoals dat tijdens de zomervakantie gebeurt. Het kost tijd om er weer in te komen, voor kinderen én ouders. Misschien moet je nu wel hele andere dingen regelen wat betreft je werktijden of opvang. Gun jezelf met het gezin die tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie, die zeker tot 1 juni duurt. Hoe het daarna uit gaat zien is nog onzeker en zullen we moeten afwachten.

 

Maak hierover duidelijke afspraken binnen je gezin. Bespreek dit ook met je werkgever en collega’s. Je bent door het nieuwe ritme misschien de eerste periode op bepaalde momenten niet of minder beschikbaar voor je werk.

 

Nieuwe indrukken van de schooldag moeten door een kind worden verwerkt. Als je kind uit school komt, wil het misschien over dingen vertellen. Maak daar even tijd voor. Of misschien wil het eerst spelen, en pas later op de dag iets vertellen. Stel niet teveel vragen, maar laat je kind vooral lekker spelen. Zo verwerken kinderen veelal hun dag.

 

Ontspannen starten

 

Start de eerste schooldagen positief. Doe eens iets extra’s voor je kind. Maak een lekker ontbijtje of laat je kind kleding kiezen die het fijn vindt. Maak het extra gezellig in huis. Plan bewust wat meer samen-tijd in. Creëer extra momenten van ontspanning in de eerste week, want je kind kan best moe zijn van alle indrukken en de verandering van ritme.

 

Aandacht voor hygiëne

 

Op school zal er veel aandacht worden besteed aan hygiëne:

► Extra vaak handen wassen.
► Hoesten en niezen in de elleboog.
► Misschien wordt speelgoed extra vaak schoongemaakt.

 

Besteed thuis ook nog extra aandacht aan deze regels. Geef het goede voorbeeld. Zo zien je kinderen dit als normaal wanneer ze op school zijn. Vertel je kind nog een keer hoe belangrijk het is om de hygiëneregels te volgen en waarom.

 

Spanning en zorgen over weer naar school gaan?

 

Kinderen kunnen het om verschillende redenen spannend vinden om weer naar school te gaan. Neem die redenen en hun gevoelens altijd serieus, het mag er zijn. Blijf zelf zoveel mogelijk rustig en praat erover.

Luister en kijk goed naar je kind en probeer samen te benoemen wat er spannend is. Misschien kun je de zorgen van jouw kind al voor een groot deel weghalen. Praat ook met elkaar over wat de leuke kanten zijn van teruggaan naar school. Zo kan de spanning ook wat verlicht worden door positieve gedachten. Het jeugdjournaal heeft een leuk item gemaakt over wat je kunt doen als je bang bent voor corona.

Stel de leerkracht of docent op de hoogte van de zorgen van jouw kind. Doe dit als het kan samen met je kind. De leerkracht kan er dan rekening mee houden.

 

Vind je het zelf spannend dat je kind weer naar school gaat?

 

Als ouder kun je om veel verschillende redenen ook zorgen hebben. Het is belangrijk om zoveel mogelijk rustig te blijven, zodat je kinderen deze zorgen niet overnemen. Praat erover met een vriend of familielid, je huisarts, de leerkracht, de schoolmaatschappelijk werker. Dit kan al een deel van je zorgen weghalen of een oplossing voor jouw zorgen opleveren. Als gezin kunnen jullie natuurlijk ook, op een rustige manier, over elkaars zorgen praten. Dit geeft je kinderen de ruimte om hun eigen zorgen te delen.

 

Kind of gezinslid in risicogroep

 

Maak jij je zorgen over de gezondheid van je kind? Ben je bang dat je kind in de kwetsbare groep valt en vind je het daardoor spannend dat je hij of zij weer naar school gaat? Bespreek deze zorg dan in eerste instantie met de huisarts. Zij kunnen jou adviseren wat verstandig is om te doen in jullie situatie. Ook als jij, of iemand anders in het gezin, in de kwetsbare groep valt is het slim om dit met de huisarts te bespreken.

Stel dat het verstandiger is om jouw kind niet naar school te laten gaan, leg dit dan eerlijk uit aan hem of haar. Bied ruimte voor de reactie en emotie van je kind. Bespreek de situatie met de leerkracht en kijk welke aandacht vanuit school en de klas mogelijk is, zodat je kind zich betrokken voelt.

 

Wat je ook kunt doen als je vragen hebt

 

► Als je al contact hebt met één van onze professionals, neem dan contact op met diegene om je vraag of zorg over jouw thuissituatie te bespreken.

► Heb je nog geen vaste contactpersoon, maar wil je wel graag met iemand in contact komen omdat je tegen moeilijkheden aanloopt binnen je gezin? Er is een bereikbaarheidsdienst voor alle pedagogische vragen, georganiseerd door het CJG en Partners in Welzijn. Er kan van 09:00 tot 17:00, van maandag t/m vrijdag, contact worden opgenomen. Bel of stuur een whatsapp-bericht naar 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl 

 

Bron: www.nji.nl

Geplaatst op 13 mei 2020 | Categorie corona, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.