Wanneer je eenmaal in de pubertijd komt, ga je steeds meer waarde hechten aan hoe je eruit ziet dan toen je jonger was. Je ontwikkelt je eigen identiteit en wilt graag een bepaald soort kleren, kapsel, make-up of sieraden dragen. Vaak hangt dit samen met de mening van je vrienden of klasgenoten.
Hierbij is de persoonlijke hygiëne natuurlijk net zo belangrijk. Als meid of jongen krijg je met allerlei lichamelijke veranderingen te maken, die ieder een eigen manier van verzorging nodig hebben. Het is juist in deze fase van opgroeien belangrijk om regelmatig te douchen en je tanden goed te verzorgen. Wanneer je vragen hebt over je verzorging (zoals het willen gebruiken van tampons), schroom dan niet om deze te stellen aan je ouders. Zij hebben dit immers zelf ook allemaal meegemaakt.
Natuurlijk kun je met vragen of twijfels ook altijd terecht bij een professional van de GGD Zuid-Limburg. Je kunt je vragen ook anoniem stellen via de chat van JouwGGD.
De behoefte aan slaap is voor elk mens verschillend en is afhankelijk van je leeftijd en gewoontes. De meeste jongeren hebben ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig. Je voelt je dan fit en uitgerust en kunt je aandacht houden bij wat je doet. Onvoldoende slaap maakt je moe, humeurig of sloom. Concentreren en leren gaat moeilijker en je kunt last hebben van hoofdpijn en een verminderde weerstand.
Eén op de vijf jongeren heeft regelmatig last van slaapproblemen. Door de vele veranderingen in je leven kan ook je slaappatroon verschuiven en (tijdelijk) voor problemen zorgen. Het hoeft geen ramp te zijn. Het wordt pas vervelend wanneer je langere tijd problemen hebt met slapen.
Je kunt verschillende problemen hebben met slapen:
1. Je ligt uren wakker voordat je in slaap valt.
2. Slecht doorslapen, soms door angstige dromen.
3. Veel te vroeg wakker.
Wat kan ik doen om beter te slapen? Probeer je te focussen op kleine successen. Bijvoorbeeld dat je er wel al in slaagt om iedere dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Of dat je van je kamer een prettige, ontspannen plek hebt gemaakt. Hou vol en praat erover met anderen uit je omgeving. Je ouders, vrienden of iemand van school. Hieronder staan nog een aantal andere tips:
Je slaapplek
Vast slaappatroon
Inspanning en ontspanning
Voordat je naar bed gaat
Als je in bed ligt
Slaapmiddelen zijn niet ongevaarlijk. Er is een gevaar dat je er verslaafd aan raakt, je hebt er dan steeds meer van nodig of kan niet meer slapen zonder. Het wordt wel eens gegeven in bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als je iets heel heftigs hebt meegemaakt, en dan voor korte tijd. Slaapmiddelen krijg je op recept, je gebruikt ze in overleg met je huisarts.
Natuurlijk kun je met vragen of twijfels ook altijd terecht bij een professional van de GGD Zuid-Limburg. Je kunt je vragen ook anoniem stellen via de chat van JouwGGD.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.