Seksuele voorkeur

16 mei 2025

Tussen de 10 en 12 jaar kunnen kinderen al gaan fantaseren over wie ze leuk vinden. Dat kan een jongen en/of een meisje zijn. Je kind kan in de puberteit (of eerder) ontdekken dat het bijvoorbeeld hetero, homo- of biseksueel is. Of nog iets anders. Hoe ga je daarmee om en wat zegt de wetenschap erover?

 

Seksuele voorkeur

 

Veel kinderen worden alleen verliefd op mensen van het andere geslacht. Een jongen wordt verliefd op meisjes en een meisje wordt verliefd op jongens. Er zijn ook kinderen die alleen verliefd worden op mensen van het eigen geslacht. Een jongen die op jongens valt, wordt homoseksueel genoemd. Een meisje dat op meisjes valt wordt lesbisch genoemd. Ook zijn er kinderen die verliefd kunnen worden op jongens én op meisjes. Dat noemen we biseksueel. Tenslotte zijn er kinderen die verliefd worden op mensen van alle genderidentiteiten, ongeacht het (biologische) geslacht. Dat noemen we panseksueel. Soms komt het voor dat kinderen op de basisschool al kunnen zeggen of ze op jongens of meisjes vallen. Maar meestal gebeurt dit pas in de puberteit.

 

Soms wordt gedacht dat jongens die zich meisjesachtig gedragen, homoseksueel zijn. En dat meisjes die zich jongensachtig gedragen, lesbisch zijn. Dit is niet zo! Dit gaat om ‘genderidentiteit en genderexpressie‘ en ook daar zijn veel verschillen en mogelijkheden in.

 

Kinderen worden geboren met een seksuele voorkeur. Ze kunnen die niet zelf kiezen. Daar zijn psychologen, psychiaters en artsen het over eens. Hun seksuele voorkeur wordt duidelijk als ze verliefd worden. Het is belangrijk om je kind te steunen, welke seksuele voorkeur je kind ook heeft.

 

Hoe ga je om met een seksuele voorkeur?

 

Als een kind merkt dat het zich aangetrokken voelt tot iemand van het eigen geslacht kan het daar van in de war raken. Zeker als de omgeving dit afkeurt of belachelijk maakt. Niet in alle culturen of religies worden alle seksuele voorkeuren geaccepteerd. Als het past in jouw overtuiging, vertel dan dat er niets mis mee is als je als meisje op meisjes of als jongen op jongens valt of allebei. Laat je kind wel de tijd nemen om alles wat hij of zij voelt en denkt een plek te geven. Dring dus niet aan op een gesprek hierover als je kind er nog niet aan toe is. Het kan nog lang duren voordat je kind erover kan of wil praten.

 

Praat altijd open over de verschillende vormen van seksualiteit. Daarmee geef jij aan dat iedereen anders mag zijn en dat dat oké is, jij bent immers het voorbeeld voor je kind. Als je kind weet dat jij mensen die niet-hetero zijn accepteert, geeft dat je kind een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Als je kind eraan toe is om over de eigen gevoelens te praten, en mogelijk ontdekt dat het niet heteroseksueel is, zal hij of zij daar minder van schrikken en het minder ‘eng’ vinden om met jou te delen.

 

>> In het artikel ‘genderidentiteit‘ lees je o.a. hoe je je kind leert dat iedereen er mag zijn, welke voorkeur hij of zij ook heeft.

 

Weet je niet goed wat je ervan moet vinden dat je kind een andere seksuele voorkeur heeft dan je had verwacht? Of weet je niet genoeg van LHBTIQ+? Er staat ook informatie voor ouders en verzorgers op de site voor jongeren Iedereenisanders.nl.

 

Zorgen over homoseksualiteit

 

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homo-, bi- of panseksualiteit niet door iedereen geaccepteerd wordt. In sommige situaties kan je kind slecht behandeld worden omdat hij of zij een andere seksuele voorkeur heeft. In sommige religies denken mensen dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Dat is allemaal niet waar. Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt, dat is wetenschappelijk bewezen.

 

Meer over seksuele voorkeur

 

Rutgers heeft voor scholen een ‘Handreiking sekse, gender en seksuele diversiteit’ waarin de begrippen sekse, gender en seksuele diversiteit worden uitgelegd. Als ouder lees je hierin ook goede informatie over LHBTIQ+ (lesbisch, homo, bi+, transgender, intersekse en queer).

 

Het is belangrijk dat kinderen die zich ‘anders’ voelen, zichzelf in verhalen herkennen. Door het voorlezen of lezen daarvan komt je kind er misschien achter dat het helemaal niet ‘anders’ of alleen is. Het COC heeft de boekenlijst Paarse vrijdag gemaakt, een gids met boeken die kinderen kunnen lezen om meer te leren over zichzelf of over de wereld om hen heen.

 

(bron: Groeigids.nl)

 

Wanneer hulp zoeken?

 

Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of maak je je zorgen om je kind? Wil je meer informatie of zoek je hulp, omdat je kind (of jij) het er moeilijk mee heeft? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.

 

Heb jij of je kind vragen of zorgen rondom de genderidentiteit of de mentale gezondheid? Dan kun je heel laagdrempelig, zonder verwijzing,  terecht bij de psychologen kind & jeugd van het Centrum voor Jeugd en Gezin (Westelijke Mijnstreek, Beekdaelen, Brunssum en Vaals).

 

Ook kun je in de regio 046 heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor je klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie.

 

Je kunt ook altijd overleggen met je huisarts of de jeugdgezondheidszorg van de GGD.

 

Voor meer informatie of advies over de genderidentiteit en genderexpressie van je kind kun je contact opnemen met het Transgender Infopunt Nederland, via infopunt@transvisie.nl of 085-130 38 46. Transvisie is een belangenorganisatie waar je terecht kunt voor individuele gesprekken, voorlichting en informatie. Je kunt ook terecht op de website van Transgender Netwerk Nederland, een organisatie die zich inzet voor de emancipatie van transgender personen en hun omgeving.

 

Ook interessant om te bekijken

 

Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema.

 

Lezen

 

Kijken

 

Op zoek naar informatie over een ander opvoed-thema?

Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.

Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 16 mei 2025 | Categorie Jongeren, Peuter, Schoolkind, Thema's

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.