Zwangerschap afbreken

Als je onbedoeld zwanger raakt, sta je voor de keuze of je de zwangerschap wilt uitdragen en de baby geboren wilt laten worden, of de zwangerschap wilt afbreken (abortus).

 

Abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap

 

Een zwangerschapsafbreking is mogelijk totdat je 24 weken zwanger bent. Dit wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

 

Manieren van zwangerschapsafbreking

 

De manier waarop een zwangerschap wordt beëindigd, is afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. Ga daarom zo snel mogelijk naar de huisarts om de zwangerschapsduur vast te stellen. Hoe eerder je erbij bent, hoe lichter de behandeling.

 

Vijf dagen bedenktijd

 

Als je besluit om de zwangerschap af te breken, heb je vijf dagen bedenktijd. Dit betekent dat je na het eerste gesprek met de (huis)arts nog vijf dagen moet wachten voordat de zwangerschapsafbreking wordt uitgevoerd.

 

Deze bedenktijd is ingesteld zodat je een beslissing kunt nemen waar je zelf achter staat. Daar moet je voldoende tijd voor nemen. Dit betekent niet dat je twijfels helemaal over hoeven te zijn, maar het is wel belangrijk dat de keuze voor het afbreken van de zwangerschap voor jou op dat moment de beste is.

 

Als je twijfelt over wat je moet doen, kan Fiom.nl je ondersteunen bij het nemen van een goed besluit.

 

Iemand meenemen

 

Als je na vijf dagen nog steeds bij je besluit blijft, vindt de behandeling plaats. Het is prettig voor jou als je iemand bij je hebt die je kan ondersteunen.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.