Zorgverzekering

Als je een baby verwacht, is het belangrijk om op tijd naar je zorgverzekering te kijken. Hoe ben je verzekerd en heeft het zin om een aanvullende verzekering af te sluiten of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Ga daarbij uit van je eigen situatie en maak je eigen keuzes. Misschien kunnen vergelijkingswebsites helpen.

 

Vergoedingen tijdens je zwangerschap

 

Vanuit de basisverzekering heb je recht op de volgende vergoedingen tijdens je zwangerschap:

 

  • Voorlichting en advies door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.
  • Een 13- en/of 20-weken echo om eventuele aandoeningen of complicaties vroeg op te sporen.

 

De verloskundige of de huisarts kan je precies vertellen voor welke onderzoeken je in aanmerking komt. Voor de vergoeding van de NIPT is bijvoorbeeld een medische indicatie nodig. Vraag op tijd bij je zorgverzekeraar of het onderzoek wordt vergoed.

 

Het regelen van kraamzorg

 

Een van de dingen waar je op kunt letten is hoe de kraamzorg geregeld is.

 

  • Misschien mag je zelf een kraamcentrum uitkiezen, maar het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar contracten heeft met bepaalde kraamzorginstellingen.
  • Kraamzorg zit in het basispakket van de zorgverzekering. Je krijgt de kosten dus vergoed, maar je moet wel een verplichte eigen bijdrage betalen. Je kunt je hier aanvullend voor verzekeren. Dit kun je navragen bij je verzekeraar.
  • De basisverzekering vergoedt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen (geteld vanaf de dag van de bevalling). De dagen in het ziekenhuis of kraamhotel worden verrekend met het maximale aantal uren kraamzorg.
  • Meer informatie over de vergoeding van kraamzorg vind je op de website Zorginstituut Nederland.nl.

 

Wordt bevallen in het ziekenhuis vergoed?

 

Ja, als het medisch gezien nodig is. Als het medisch gezien niet nodig is, vraag dan eerst bij je eigen zorgverzekeraar na of een ziekenhuisbevalling wordt vergoed. Zo niet, dan kun je je er eventueel aanvullend voor verzekeren.

 

Meld je kind binnen vier maanden aan bij je zorgverzekeraar

 

Na de bevalling ben je verplicht om je kind binnen vier maanden aan te melden bij de zorgverzekeraar. Doe dit op tijd! Zo voorkom je dat je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen.

 

Meer informatie

 

Meer informatie over zwangerschap en zorgverkeringen vind je op de websites Nibud.nl, Consumentenbond.nl en Zorgverzekeringslijn.nl.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.