Zon en zonnebank

Heerlijk die zomerzon, vooral na een lange winter. Je kunt er dan echt behoefte aan hebben. Bovendien is zonlicht ook belangrijk voor het aanmaken van vitamine D.

 

Niet te veel zon

 

Toch is het aan te raden om niet te overdrijven. Te veel zonnen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat geldt voor zowel zonnen in de echte zon als voor het zonnen onder een zonnebank.

 

Zwangerschapsmasker

 

Zwangere vrouwen moeten nog voorzichtiger zijn met zonnen dan andere mensen. Door de zwangerschap kan de pigmentatie van de huid veranderen, waardoor je huid niet gelijkmatig bruin wordt maar vlekkerig. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van het zogenaamde zwangerschapsmasker. Dat is een verkleuring in het gezicht die soms ook na de zwangerschap blijft.

 

Wat kun je doen?

 

Hoewel een zwangerschapsmasker totaal geen kwaad kan, vinden de meeste vrouwen het niet mooi. Het beste advies is om tijdens en na je zwangerschap uit de zon te blijven tot de verkleuring vanzelf wegtrekt.

 

Een dikke, strak gespannen buik is gevoeliger voor de zon. Een zwangere buik steekt meer uit, dus de zon schijnt er pal op. Dat maakt een flink verschil. Wees dus extra voorzichtig met je buik in de zon.

 

Koel blijven

 

Om koel te blijven, kun je een pet of hoed dragen, een zonnebril opzetten en lichte kleding dragen. Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Ook kun je af en toe een koele, vochtige handdoek in je nek leggen en je handen en polsen onder koud stromend water houden. Natuurlijk kun je de verkoeling ook opzoeken in een zwembad of met een voetenbadje. Het is misschien heel verleidelijk, maar een koude douche nemen is niet verstandig. Bij een koude douche vernauwen je bloedvaten en hierdoor kan je lichaam de warmte minder goed kwijt. Je kunt daarom beter een lauwe douche nemen.

 

Tijdens de warmste uren van de dag, tussen 12.00 en 16.00 uur, kun je je beter niet te veel inspannen en uit de zon blijven.

 

Water drinken

 

Voldoende drinken is belangrijk. Het is goed om op warme dagen minstens twee liter water per dag te drinken. Houd je urine in de gaten om erachter te komen of je genoeg drinkt. Wanneer je minder plast dan gebruikelijk of je urine donker van kleur is, heb je te weinig gedronken.

 

Omdat je zwanger bent kan het zijn dat je meer vocht vasthoudt, dat is heel normaal.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.