Yes zwanger!

Wanneer ben ik uitgerekend?

Hoelang je zwanger bent, ligt aan het moment waarop je begint met tellen. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan met een termijnecho de exacte bevruchtingsdatum vaststellen. Aan de hand daarvan kan de uitgerekende datum worden vastgesteld. De betrouwbaarheid hiervan is erg hoog.

 

Uiteraard kun je ook zelf uitrekenen wanneer je ongeveer zult bevallen. Een gemiddelde zwangerschap duurt 38 weken vanaf de bevruchting, maar voor de berekening van het aantal weken dat je zwanger bent, wordt uitgegaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf die dag duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken.

 

Wanneer plan ik een eerste afspraak met de verloskundige?

 

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om snel een verloskundige te kiezen en te benaderen voor een eerste afspraak. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij controleert of de zwangerschap goed verloopt en stuurt je door naar de gynaecoloog als er complicaties optreden. Zij geeft zo veel mogelijk antwoord op al je vragen.

 

De eerste afspraak wordt meestal gepland tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap. Informeer bij de huisarts naar verloskundigen bij jou in de buurt. Je kunt ook zelf een verloskundige zoeken. Op de website van de KNOV vind je een overzicht.

 

Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent?

 

Als je zwanger bent, moeten er op je werk verschillende dingen geregeld worden. Door jou maar ook door je werkgever. Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet uiterlijk 3 weken voordat jouw zwangerschapsverlof begint de werkgever informeren. Al doe je er verstandig aan om dit eerder te doen. Zodra je werkgever op de hoogte is, heb jij namelijk wettelijk recht op extra bescherming tijdens je zwangerschap.

 

Het aanvragen van zwangerschaps- en bevallingsverlof dien je altijd schriftelijk te doen bij je leidinggevende of de afdeling P&O. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren. Wel zullen ze je om een verklaring van zwangerschap vragen, met daarop de datum dat je bent uitgerekend. Deze kun je eenvoudig opvragen bij jouw verloskundige of gynaecoloog. Met deze verklaring kan de werkgever jouw zwangerschap melden bij het UWV en een uitkering ontvangen om jou te vervangen tijdens je verlof. Jijzelf behoudt gewoon je salaris.

 

Ook goed om te weten, is dat de werkgever je verplicht dient in te lichten over de risico’s in het werk voor jou en je kind. Hierbij kun je denken aan risico’s bij het werken met gevaarlijke stoffen, tillen en staan. Daarnaast ben je niet meer verplicht om ’s nachts te werken. Heb je hiermee te maken, dan is het verstandig om je zwangerschap zo snel mogelijk aan je baas te melden.

 

Zie ook: ‘Folder bevallen‘ van Zuyderland.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.