Waterpokken

Waterpokken is een infectieziekte die vooral kinderen krijgen. Als je zwanger bent en voor het eerst van je leven waterpokken krijgt, kan dat in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben voor jezelf en je ongeboren kind.

 

Besmettelijk

 

  • Waterpokken is heel besmettelijk, al vanaf twee dagen voordat de blaasjes verschijnen. De besmettelijkheid blijft tot alle blaasjes een korstje hebben. Dat is meestal maximaal zeven dagen na het ontstaan van de blaasjes.
  • Als je zelf geen waterpokken hebt gehad, overleg dan met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog of je tijdens je zwangerschap beter uit de buurt kunt blijven van iemand met waterpokken.
  • Als je in de buurt bent geweest bij iemand die waterpokken heeft en zelf geen waterpokken hebt gehad, neem dan direct contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij weten wat je dan het best kunt doen.
  • Als je zelf al waterpokken hebt gehad, kun je het in principe niet nog een keer krijgen, en heeft het dus ook geen gevolgen voor je zwangerschap. Je hoeft je dan geen zorgen te maken.

 

Infectie met waterpokken

 

  • Heb je nooit eerder waterpokken gehad en vermoed je dat je nu bent geïnfecteerd? Neem contact op met je huisarts en overleg over de mogelijkheden van behandeling.
  • Je hebt als zwangere met waterpokken een grotere kans op een ernstige longontsteking.

 

Risico voor de baby

 

  • Vooral als je waterpokken krijgt als je tussen 13 en 20 weken zwanger bent, is er een kleine kans dat de baby een ernstige aangeboren afwijking krijgt.
  • Krijg je waterpokken in de periode van zeven dagen vóór de bevalling tot zeven dagen erna, dan kun je de ziekte doorgeven aan je baby. De baby krijgt dan meteen een behandeling.

 

Meer informatie

 

Op de site van het RIVM.nl lees je meer over waterpokken tijdens de zwangerschap.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.