Wat is downsyndroom?

Downsyndroom is een aangeboren aandoening. Kinderen met het downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Daarnaast hebben zij vaak lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen.

 

De oorzaak van het downsyndroom

 

Het downsyndroom wordt veroorzaakt door een extra chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen en bevatten informatie over onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken hebben we in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met het downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom, chromosoom 21, geen twee, maar drie exemplaren in elke cel.

 

Verstandelijke beperking en gezondheidsproblemen

 

Alle kinderen met het downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Dit kan een milde tot matige, en soms een ernstige verstandelijke beperking zijn. Een kind met het downsyndroom ontwikkelt zich langzamer dan leeftijdsgenootjes, zowel lichamelijk als verstandelijk. Ook hebben zij vaker lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen. Hoe zij zich ontwikkelen en hoe ernstig de gezondheidsproblemen zijn, verschilt van persoon tot persoon.

 

Zorg, begeleiding en gezondheid

 

Mensen met het downsyndroom hebben hun hele leven begeleiding en ondersteuning nodig. De afgelopen jaren is de zorg voor mensen met het syndroom van Down sterk verbeterd. Jonge kinderen met het downsyndroom en hun ouders kunnen terecht bij downsyndroomteams. Deze teams zijn samengesteld uit onder anderen een kinderarts, logopedist, fysiotherapeut en een maatschappelijk werker.

 

Tegenwoordig hebben mensen met het downsyndroom een grotere kans op een goede gezondheid dan vroeger. De helft van de mensen bereikt nu de leeftijd van 60 jaar.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.