Vruchtwaterpunctie

Als in het begin van de zwangerschap wordt vastgesteld dat er een verhoogd risico is op bepaalde afwijkingen, is het mogelijk om daar onderzoek naar te doen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een vruchtwaterpunctie.

 

Waarom een vruchtwaterpunctie

 

In het vruchtwater zit het genetisch materiaal van de baby. Door onderzoek op dit materiaal kan met zekerheid vastgesteld worden of je kind een bepaalde aandoening heeft of niet.

 

Hoe verloopt een vruchtwaterpunctie

 

OMet behulp van een echo wordt er via de buikwand een dunne naald ingebracht tot in de vruchtzak. Vervolgens wordt er een klein beetje vruchtwater opgezogen. Het vruchtwater bevat DNA van de baby. Met dit onderzoek kunnen meer afwijkingen worden opgespoord dan met de vlokkentest.

 

Aandoeningen die worden opgespoord met een vruchtwaterpunctie

 

De volgende aandoeningen kunnen door middel van een vruchtwaterpunctie worden opgespoord:

 

  • neuraalbuisdefecten, zoals een open ruggetje;
  • chromosoomafwijkingen, zoals het downsyndroom;
  • afwijkingen in het DNA die bijvoorbeeld taaislijmziekte veroorzaken;
  • erfelijke stofwisselingsziekten.

 

Vruchtwaterpunctie laat in de zwangerschap

 

Het nadeel van de vruchtwaterpunctie is dat dit onderzoek pas laat in de zwangerschap kan plaatsvinden, namelijk in de vijftiende of zestiende week. Daarbij duurt het ongeveer twee tot drie weken voordat de uitslag bekend is. Wanneer de uitslag slecht nieuws brengt, is de beslissing om de zwangerschap af te breken vaak extra moeilijk. In de meeste gevallen is de zwangerschap al zichtbaar en het kan ook zijn dat je al leven voelt. Het afbreken van de zwangerschap kan meestal alleen plaatsvinden door het inleiden van de bevalling.

 

Risico’s van een vruchtwaterpunctie

 

Het afnemen van vruchtwater is niet geheel zonder risico’s. De kans op een miskraam is 1 op 1000 (0,1%). Dit lijkt een heel kleine kans, maar toch is het belangrijk om daar rekening mee te houden.

 

Vlokkentest

 

In plaats van met een vruchtwaterpunctie kan er – tot je veertien weken zwanger bent – ook onderzoek worden gedaan via een vlokkentest.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.