Voornaam

Al vroeg in je zwangerschap kun je op zoek gaan naar een voornaam die past bij jouw kindje. Wil je een stoere of een hippe naam? Kies je een originele naam of juist een klassieke? Daarbij moet je op allerlei dingen letten: past de naam bij de achternaam en bij de namen van de rest van het gezin? Wat rijmt er op de naam die je voor je baby kiest? Er zijn allerlei boekjes en sites op internet die je kunnen helpen bij de keuze.

 

Naam met een betekenis

 

Wanneer je een naam bedenkt voor je ongeboren kind, kies je natuurlijk een naam die je mooi vindt, maar misschien let je ook op de betekenis van de naam. Tess is bijvoorbeeld een afkorting van Theresa of Theresia. Deze naam komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent ‘warmte’ en ‘zomer’. Je kunt je kindje ook noemen naar iemand die je bewondert.

 

Een naam doorgeven

 

Binnen families worden namen soms doorgegeven. Je vernoemt je kind dan bijvoorbeeld naar zijn grootvader of haar grootmoeder. Dat kan volgens traditionele regels, maar je kunt je kind ook vernoemen naar iemand die een belangrijke rol speelt in je leven.

 

Wat mag wel en wat mag niet?

 

Je hebt de keuze uit duizenden voornamen en je bent in principe vrij om zelf een mooie naam te bedenken, maar er zijn wel twee beperkingen voor de keuze van de voornaam.

 

  • Ten eerste mag de naam geen ongepaste naam zijn. Een ongepaste naam is een naam die in strijd is met de geldende normen, een spottende naam, of een naam die bestaat uit een absurd groot aantal namen.
  • Ten tweede mag een voornaam geen bestaande achternaam zijn. Een uitzondering hierop zijn bestaande achternamen die ook gebruikelijke voornamen zijn.

 

Wat doe je als de voornaam niet wordt geaccepteerd?

 

De ambtenaar van de burgerlijke stand bepaalt uiteindelijk op grond van deze voorwaarden of de voornaam geaccepteerd wordt.

 

Geef je je kind geen voornaam of weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de door jou opgegeven voornaam? Dan geeft hij of zij jouw kind een voornaam. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je binnen zes weken een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Dit verzoek moet ingediend worden door een advocaat.

 

Voornaam bij buitenlandse of dubbele nationaliteit

 

Als je kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft, mag je óók zelf de voornaam kiezen. Buitenlandse autoriteiten accepteren soms alleen namen die op grond van de wet- en regelgeving van het desbetreffende land zelf zijn toegestaan. Dit geldt ook als je kind zowel de Nederlandse als een andere nationaliteit heeft. In andere landen wordt de keuze voor Nederlandse voornamen soms niet geaccepteerd. Je kunt dit navragen bij de betreffende ambassade of het consulaat.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.