Voorbereiding bevalling

Je hele zwangerschap werk je toe naar dat ene spannende moment: de geboorte van je baby! Je hebt er dan ook vast ook al heel veel over nagedacht en hebt al een beetje een idee van wat je kunt verwachten.

 

Goede voorbereiding op de bevalling

 

Voor een voorspoedige bevalling is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld een zwangerschapscursus volgen, een geboorteplan maken, alvast een koffertje klaarzetten voor een bevalling in het ziekenhuis en het kraampakket bestellen. Verder kun je je goed voorbereiden samen met degene die je zwangerschap en bevalling begeleidt. Die kan je veel vertellen over de bevalling en wat er gaat gebeuren.

 

Pijnbestrijding

 

Elke bevalling doet pijn, maar iedere vrouw beleeft dit op haar eigen manier. Als de pijn te erg wordt, kun je vragen om pijnbestrijding. Pijnbestrijding door middel van een ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling heeft de verloskundige ook middelen om je pijn te verlichten. Bereid je goed voor door de voor- en nadelen van de verschillende vormen van pijnbehandeling te bespreken. Tijdens de bevalling zelf kun je daar niet meer zo goed over nadenken.

 

Zwangerschapscursus

 

Het beste wat je kunt doen als het eenmaal zover is, is proberen je te ontspannen. Dan kun je het best met de weeën omgaan. Doe ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Die technieken kun je leren op een zwangerschapscursus. Een van de oefeningen die je daar leert is bijvoorbeeld de diepe buikademhaling. Dat helpt je om rustig te blijven en voorkomt dat je in paniek raakt.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.