Vervolgonderzoek

Afhankelijk van de afwijking die je kind misschien heeft, kunnen er verschillende vervolgonderzoeken gedaan worden. Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je het wilt en wat je doet met de uitslag.

 

Vervolgonderzoek na de 20-wekenecho

 

Het vervolgonderzoek na de 20-wekenecho bestaat uit een uitgebreide echo in een ziekenhuis. Soms krijg je ook een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek aangeboden.

 

Vervolgonderzoek na een screening op downsyndroom

 

Je bepaalt zelf of je het NIPT (niet invasieve prenatale test) onderzoek wilt laten doen. Heb je volgens de NIPT een verhoogde kans dat je kind downsyndroom heeft? Dan kun je kiezen voor een vervolgonderzoek om meer zekerheid te krijgen. De vlokkentest kun je uit laten voeren tussen de 11 en 14 weken zwangerschap. Een vruchtwaterpunctie kan na 15 weken zwangerschap. Soms wordt een uitgebreide echo gedaan.

 

Kijk voor meer informatie over de NIPT op pns.nl.

 

Wel of geen vervolgonderzoek?

 

Je bepaalt zelf of je een vervolgonderzoek laat uitvoeren. Wat zijn je afwegingen? Je kunt daarbij denken aan de volgende vragen:

 

  • Hoeveel wil je weten over je kind voordat het wordt geboren?
  • Uit het vervolgonderzoek kan blijken dat je kind inderdaad een ernstige lichamelijke afwijking heeft. Hoe bereid je je daarop voor?
  • Hoe kijk je aan tegen het eventueel voortijdig beëindigen van een zwangerschap bij een ernstige lichamelijke afwijking?

 

In sommige gevallen kun je ook direct kiezen voor vervolgonderzoek, bijvoorbeeld als er een medische reden is.

 

De uitslag van het vervolgonderzoek

 

Uit het vervolgonderzoek kan blijken dat er niets aan de hand is met je kind. Uit het vervolgonderzoek kan ook blijken dat je in verwachting bent van een kind met een aandoening. Je krijgt dan altijd een gesprek met een of meerdere medisch specialisten. De uitkomsten van de onderzoeken worden uitgebreid met je besproken.

 

Wat doe je als je kind een afwijking heeft?

 

Uit het vervolgonderzoek kan blijken dat je in verwachting bent van een kind met een afwijking of aandoening. Dat kan je voor moeilijke keuzes plaatsen.

 

Sommige afwijkingen hebben grote gevolgen voor je kind, voor jou zelf en voor je partner. Je staat dan voor de moeilijke keuze om de zwangerschap uit te dragen of te laten beëindigen. Praat hierover met je partner en met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Als je besluit dat je de zwangerschap voortijdig wilt beëindigen, kan dat tot de vierentwintigste week van de zwangerschap.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.