Versterkte vaginale afscheiding

Meestal heb je meer vaginale afscheiding als je zwanger bent. Dat is heel normaal en ontstaat door de veranderingen in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan vochtiger en dunner zijn dan anders, maar als het nog wel wat wittig is, een beetje plakkerig voelt en niet sterk ruikt, is het gewone afscheiding.

 

Vruchtwater

 

Als de afscheiding helder van kleur is (eventueel met witte vlokjes), niet plakkerig en een apart, zoetig luchtje heeft, betekent dit dat je wat vruchtwater verliest. Zolang het bij een klein beetje blijft, is dat niet alarmerend. Verlies je veel vruchtwater, bel dan de verloskundige of arts.

 

Vaginale infecties

 

In de zwangerschap ben je kwetsbaarder voor vaginale infecties. Als je last hebt van geelgroenige afscheiding of afscheiding die lijkt op yoghurt, als de afscheiding vies ruikt of als je vagina jeukt of pijn doet, neem dan contact op met je huisarts. Een onderzoek van de afscheiding kan uitwijzen of je een infectie hebt.

 

Infecties voorkomen

 

De meeste infecties zijn schimmels die gedijen bij een lage zuurgraad en een warme en broeierige omgeving. Sommige infecties worden overgebracht vanuit de darm.

  • Gebruik toiletpapier daarom altijd van voor naar achter.
  • Was je schaamstreek dagelijks met lauw water en dep jezelf voorzichtig maar goed droog.
  • Gebruik liever geen zeep, of gebruik zeep die pH-neutraal is en de zuurgraad van je huid niet aantast.
  • Inlegkruisjes en synthetisch ondergoed zorgen voor broeierigheid, wat infecties bevordert. Vermijd dat zo veel mogelijk: hoe meer beluchting, hoe beter.

 

Infecties behandelen

 

Als je een infectie hebt, is het verstandig om die te behandelen. Van schimmelinfecties is bekend dat ze spruw kunnen veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat bacteriële infecties de kans op vroeggeboorte kunnen verhogen. Soms wijst de afscheiding ook op een geslachtsziekte. Ook dan is behandeling zeker nodig, ook voor je partner.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.