Vermoeidheid en stemmingswisselingen

In de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je ontzettend moe voelen. Dat komt door alle veranderingen in je lichaam.

 

Soms komt de vermoeidheid door een ijzertekort, onvoldoende gevarieerde voeding of een tekort aan vitamines, maar soms is er medisch gezien niks aan de hand. In dat geval is de vermoeidheid niets meer of minder dan een teken dat het tijd is om uit te rusten. Daarna krijg je meestal weer meer energie: van de vierde tot en met de zevende maand voelen veel zwangere vrouwen zich juist heel fit. De laatste twee maanden wordt je lichaam zwaarder. Dan kun je behoefte hebben aan meer rust.

 

Depressief

 

Er zijn vrouwen die ook na de eerste vijftien weken moe blijven. Soms zijn ze ook depressief. De oorzaak van deze klachten is onbekend. Waarschijnlijk spelen hormonen hier een grote rol bij, maar het kan ook te maken hebben met psychische en emotionele factoren.

 

Stemmingswisselingen

 

De stemmingswisselingen waar veel zwangere vrouwen mee te maken kunnen krijgen, zijn ook hormonaal bepaald. Het is goed mogelijk dat je gevoeliger en emotioneler wordt, of eerder geïrriteerd raakt. Daarbij kun je ook emoties ervaren die je nog niet eerder hebt meegemaakt.

 

  • Vrouwen die altijd zelfverzekerd waren, kunnen angstige en zorgelijke buien krijgen. Ogenschijnlijk onbeduidende probleempjes kunnen aanleiding geven tot woede-uitbarstingen of huilbuien.
  • Probeer niet te veel te handelen vanuit een negatieve stemming. Ga bijvoorbeeld geen informatie over problemen bij de bevalling opzoeken op een moment dat je je angstig voelt. Wacht daar liever mee tot je iets stabieler bent.
  • Vermijd discussies als je een slecht humeur hebt. Vraag dan even uitstel en kies een beter moment.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.