Verloskundige of gynaecoloog

In Nederland maken we onderscheid tussen zwangerschappen met en zonder medische indicatie. Als je zwangerschap normaal verloopt en je geen medische indicatie hebt, begeleidt de verloskundige je zwangerschap en bevalling.

 

Complicaties in de zwangerschap

 

Als er complicaties zijn of dreigen te ontstaan, zul je over het algemeen in een ziekenhuis moeten bevallen en door een gynaecoloog of een klinisch verloskundige worden begeleid.

 

Begeleiding van de bevalling door een verloskundige

 

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt, begeleidt de verloskundige je. Ze is makkelijk bereikbaar en controleert regelmatig de ontwikkeling van je ongeboren kind. Daarnaast informeert ze je over alle bijkomende zaken, zoals zwangerschapscursussen, borstvoeding en prenataal onderzoek.

 

Doorverwijzen naar de gynaecoloog?

 

Wanneer de verloskundige bepaalde complicaties of een verhoogd risico ontdekt, zal ze je doorsturen naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog je verder zal begeleiden. Er hoeft dan niet meteen iets ernstigs aan de hand te zijn. De verloskundige doet dit meestal uit voorzorg. Zolang je zwangerschap normaal verloopt, kan zij je begeleiden en is het ook mogelijk om thuis te bevallen.

 

Gynaecoloog

 

Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in bepaalde aandoeningen bij vrouwen. Je kunt hierbij denken aan aandoeningen aan de vrouwelijke geslachtsorganen, maar ook aan vruchtbaarheidsbehandelingen.

 

Zwangerschappen en bevallingen waarbij bepaalde complicaties optreden worden meestal door de gynaecoloog behandeld. Ook wanneer je zwanger bent van een meerling, kom je bij de gynaecoloog terecht.

 

Waar ga je bevallen?

 

Wanneer je onder behandeling bent bij de gynaecoloog, beval je vrijwel altijd in het ziekenhuis, omdat je een medische indicatie hebt. Als er geen complicaties of andere verhoogde risico’s zijn, kun je in principe gewoon begeleid worden door de verloskundige en thuis bevallen.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.