Veilig eten

Tijdens je zwangerschap is het heel belangrijk om gezond te eten. De meeste producten kun je gewoon blijven gebruiken. Maar er zijn een aantal producten, die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Bijvoorbeeld omdat ze een voedselinfectie kunnen veroorzaken of schadelijke stoffen bevatten. De kans is klein, maar het kán heel nare gevolgen hebben, zoals een miskraam, vroeggeboorte en hersenafwijkingen. Daarom is het advies om bepaalde voedingsmiddelen niet of minder te eten. Maak je niet ongerust als je een keer toch iets hebt gegeten wat hieronder genoemd wordt. De kans dat het schadelijk is, is klein. Neem het in het vervolg liever niet meer.

 

Goed verhitten

 

Om een besmetting met bacteriën (bijv. listeria) en toxoplasmose te voorkomen, eet je deze producten alléén nadat je ze goed hebt verhit:

 • Rauw vlees (zoals tartaar, carpaccio of medium gebakken biefstuk.
 • Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals filet américain, theeworst, ossenworst, parmaham, rauwe ham, rosbief, chorizo, salami of cervelaat.
 • Rauwe en gerookte vis , zoals rauwe haring en sushi met rauwe vis. Verhit vis altijd door en door. Het advies is om twee keer in de week vis te eten, waarvan 1 keer een vette soort vis, zoals zalm en forel, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Vis is gezond voor jou en voor je kind. Bekijk op de site van het Voedingscentrum welke soorten vis je veilig kunt eten.
 • Rauwe schaal- en schelpdieren.
 • Rauw ei, bijvoorbeeld in zelfgemaakte mayonaise.
 • Rauwe kiemgroente, zoals tuinkers of taugé. Zorg dat je alle groente die je eet goed wast. Het advies is om 250 gram groente (5 grote opscheplepels) per dag te eten. Dit kan bij de maaltijden maar ook lekker tussendoor.
 • Zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Er staat dan op de verpakking ‘au lait cru’of ‘gemaakt van rauwe melk’. De meeste kazen zijn gemaakt van verhitte melk; die kun je gewoon eten. Bijvoorbeeld harde kazen, mozzarella en feta.
 • Rauwe melk rechtstreeks van de boer. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en dus veilig. Het advies is om ongeveer een halve liter zuivel per dag te gebruiken als je zwanger bent.

 

Vermijd schadelijke stoffen

 

Deze producten neem je níet, omdat er mogelijk schadelijke stoffen in zitten:

 • Bepaalde soorten vis, zoals makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen. Bekijk op de site van het Voedingscentrum welke soorten vis je veilig kunt eten.
 • Lever
 • Alcohol, drugs, rookwaren
 • Kruidenpillen, -poeders, -drankjes of etherische oliën op kruidenbasis. Normaal gebruik van keukenkruiden, om je eten op smaak te brengen, kan geen kwaad.
 • Borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee, anijsthee of kaneelthee
 • Kalebaskalk (pimba)

 

Producten om niet te veel van te nemen

 

Bij sommige producten is het advies om er maar een beperkte hoeveelheid van te nemen:

 • Sojaproducten. Vervang je zuivel door een plantaardig alternatief zoals sojadrink? Neem maximaal 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal twee maal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen. Als je zuivel neemt kun je gerust sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen eten bij de warme maaltijd.
 • Leverworst of leverpaté. Maximaal een keer per week een boterham met een dun laagje leverworst of paté kan geen kwaad.
 • Let op met cafeïne in koffie en thee. Neem maximaal 200 mg cafeïne per dag.
 • Eet maximaal 8 dropjes per dag. Neem bij een hoge bloeddruk geen drop en geen zoethoutthee of sterrenmix.

 

Voedingssupplementen

 

Gebruik geen voedingssupplementen met vitamine A. Wil je toch een supplement gebruiken, kies er dan een speciaal voor zwangere vrouwen.

App ZwangerHap
De app ZwangerHap van het Voedingscentrum is een handige app om op te zoeken of een voedingsmiddel veilig is.

 

Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd

 

 

Filmpje: De eerste 1000 dagen van je kind

 

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.