Vader worden

Je partner is zwanger en jij wordt vader. Dan is het goed om te weten hoe je je kunt voorbereiden op de komst van jullie kind.

 

Lijstjes maken

 

Maak een lijstje van zaken die geregeld moeten worden. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Het werken met lijstjes biedt structuur bij de voorbereiding op de komst van de baby.

 

Praktische voorbereidingen

 

Je kunt veel doen om de komst van jullie baby goed voor te bereiden. Bekijk bijvoorbeeld vast de kortste route naar het ziekenhuis. Koop samen de spullen voor de babyuitzet en maak de babykamer klaar. Vergeet ook niet om samen aan de zakelijke kant te denken. Bijvoorbeeld aan het erkennen van het kind (als jullie niet getrouwd zijn). Maar ook aan het kraamverlof, ouderschapsverlof en de geboorteaangifte.

 

Taakverdeling

 

Het is goed om alvast na te denken over de toekomstige taakverdeling. Wie zorgt wanneer voor jullie kind en hoe kunnen jullie het beste samenwerken? Het is belangrijk dat jullie er straks als één team zijn voor jullie kind. Wil je hier meer over lezen of hebben jullie hulp nodig? Op de website Hsleiden.nl kun je meer lezen over programma Het Ouderteam. Dit wordt op steeds meer plekken aangeboeden en richt zich onder andere op het versterken van de samenwerkingsrelatie tussen ouders. Op Babywerk.nl kun je curcussen en workshops vinden waar aanstaande ouders zich samen voorbereiden op bevalling en ouderschap.

 

Kijk ook eens goed hoe je er op dit moment financieel voorstaat en wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor jullie financiële situatie. De werkzorgberekenaar van NIBUD.nl helpt om in kaart te brengen welke verhouding qua uren werk het meest gunstig zijn op financieel gebied.

 

Financiële tegemoetkomingen

 

Als ouder maak je vaak veel kosten voor je kind. Daarom zijn er verschillende regelingen, zoals de kinderbijslag. Maar er zijn meer tegemoetkomingen, zoals het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de pleegvergoeding. Op de website van het Nibud lees je meer over het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de pleegvergoeding.

 

Ondersteunen partner

 

Als toekomstige vader kun je je partner op verschillende manieren ondersteunen. Vraag je partner of ze het prettig vindt dat je meegaat naar het bezoek aan de verloskundige, bijvoorbeeld bij de 12- en 20-weken echo. Het ziekenhuis organiseert thema-avonden, bijvoorbeeld over borstvoeding en sommige vrouwen gaan naar zwangerschapsgym. Ook dan is het fijn als je samen kunt gaan.

 

Vaderbetrokkenheid

 

Vaders voelen zich niet altijd gehoord/gezien door de omgeving en professionals. Het is vaak allemaal erg gericht op degene die zwanger is. Geef daarom duidelijk aan hoe je als vader betrokken wilt zijn tijdens de zwangerschap, bevalling en het opgroeien van je kind. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de partnerrelatie en de band met je kind.

 

Emotionele veranderingen

 

Vaders maken net als moeders emotioneel en hormonaal veranderingen door rond de komst van een kind. Wennen aan het vaderschap kan wel twee jaar duren. Het kan helpen hier als (aanstaand) vader meer bewust ruimte voor te maken.

 

Vragen over vaderschap

 

Op het internet vind je veel informatie als het gaat om vragen die je hebt met betrekking tot het vaderschap. Let erop dat niet alles wat je leest betrouwbaar is. De verschillende verhalen kunnen je ook onzekerder maken. Kijk vooral naar jouw eigen situatie. Het is heel nuttig om er met vrienden en familie over te praten en ervaringen uit te wisselen. Vraag hoe zij toeleven, of destijds toeleefden, naar het vaderschap. Als je vragen hebt over de zwangerschap zelf, zoek dan contact met een professional. Bijvoorbeeld de huisarts of de verloskundige.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.