Vaak plassen en urineverlies

Als je zwanger bent, ga je onder invloed van het hormoon progesteron meer plassen dan anders. Naarmate de zwangerschap vordert, moet je steeds vaker naar de wc, omdat je blaas minder ruimte krijgt. Dit zijn normale verschijnselen.

 

Licht urineverlies

 

Het is niet ongewoon om zo nu en dan per ongeluk een beetje urine te verliezen, bijvoorbeeld als je moet lachen of iets optilt. De bekkenbodemspieren zijn wat slapper geworden en de baarmoeder drukt steeds zwaarder op de blaas. Gebruik eventueel een inlegkruisje.

 

Let wel goed op, want veel plassen kan ook een teken zijn van blaasontsteking. Meestal heb je dan ook een branderig gevoel of pijn bij of na het plassen. Ga in dat geval naar de huisarts om de blaasontsteking te laten behandelen.

 

Bekkenbodemspieren sterker maken

 

Je kunt je bekkenbodemspieren sterker maken met de volgende oefening:

  • Span je bekkenbodemspieren goed aan.
  • Houd dit 5 tellen vast.
  • Laat dan weer los.
  • Doe dit 10 keer achter elkaar.
  • Doe deze oefening 3 keer per dag, bijvoorbeeld als je je tanden poetst, op de bus staat te wachten of in bed ligt.

 

Incontinentie

 

Je darmen, blaas en baarmoeder worden in feite gedragen door de spieren en banden van je bekken. De bekkenbodem wordt gedurende de zwangerschap slapper. Veel vrouwen krijgen tegen het eind van de zwangerschap of na de bevalling last van ongewenst urineverlies. Ze kunnen hun plas of soms ook de ontlasting niet of niet goed ophouden. Meestal gaat het over, maar niet altijd. Twintig procent van de vrouwen blijft er last van houden. Om incontinentie te voorkomen, kun je het best na de bevalling bekkenbodemspieroefeningen doen. Een fysiotherapeut kan je hier meer over uitleggen.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.