Thuisbevalling

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt, kun je thuis bevallen. Veel vrouwen voelen zich in hun vertrouwde omgeving het meest op hun gemak. Je wilt misschien het liefst in je eigen bed of in je eigen slaapkamer bevallen.

 

Voorbereiding op de thuisbevalling

 

Als je goed bent voorbereid, weet je beter wat er kan gebeuren. Met een aantal zaken moet je van tevoren rekening houden. De verloskundige zal deze met je bespreken. Er moet bijvoorbeeld altijd op dezelfde verdieping stromend water aanwezig zijn, en als er iets niet goed gaat, moet je makkelijk naar het ziekenhuis vervoerd kunnen worden. Een slaapkamer waarvoor je twee trappen op moet, is dan niet de beste plek om te bevallen.

 

Om je huis op de bevalling voor te bereiden heb je niet zo veel nodig. Veel zwangere vrouwen krijgen wel ‘nestdrang’ en poetsen soms nog het hele huis vlak voor de bevalling. Een lekker schoon huis is prima, maar je hoeft echt niet alles te ontsmetten. Je bent aan de bacteriën in je eigen huis gewend en je baby heeft er de eerste tijd ook geen last van.

 

Praktische zaken

 

Voor de bevalling moeten er ook enkele praktische zaken geregeld worden of in orde zijn.

 

  • Het bed moet 80 centimeter hoog zijn.
  • Om je bed hoger te maken, kun je er klossen onderzetten. Klossen leen je bij de thuiszorgwinkel. Meestal is dat gratis.
  • Gebruik het kraampakket dat je van je zorgverzekeraar kunt krijgen.
  • Zet alvast een ingepakte tas klaar met kleding, kinderkleertjes en toiletspulletjes voor als je onverhoopt toch nog naar het ziekenhuis moet.
  • Zorg voor een matrasbeschermer. In je kraampakket zit zo’n matrasbeschermer. Het is handig om die om je matras te doen vanaf de zesendertigste week van je zwangerschap. Als je vliezen breken, blijft je matras dan droog en schoon.

 

Complicaties

 

Als er complicaties optreden, zal de verloskundige meteen deskundige hulp bieden en als het nodig is ervoor zorgen dat je snel naar het ziekenhuis wordt gebracht.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.