Stuitligging en dwarsligging

Als je kindje met het hoofd naar beneden ligt, ligt het in een ideale positie voor de bevalling. Helemaal ideaal is het als kindjes met hun gezichtje naar de rug van de moeder gekeerd liggen, maar niet elke baby ligt zo.

 

  • Twee of drie op de 100 baby’s liggen met de billen naar beneden. Dit noemen we een stuitligging.
  • Sommige baby’s liggen op hun zij. Dit noemen we een dwarsligging.

 

Een stuitligging of dwarsligging is niet gunstig. Een stuitbevalling moet altijd in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog plaatsvinden, omdat er speciale deskundigheid voor nodig is.

 

De baby kan nog draaien

 

Natuurlijk kan je kind bewegen in je buik. Sommige baby’s (1 of 2 op de 10) gaan tegen de tijd dat de bevalling bijna begint alsnog goed liggen. Rond de zesendertigste of zevenendertigste week kan de verloskundige nog proberen het kind te laten draaien in de buik. Dit heet versie. Het is een onprettige behandeling, maar als het lukt, geeft het veel voordelen tijdens de bevalling.

 

Problemen bij stuitligging en dwarsligging

 

Als een baby in stuitligging indaalt, zullen meestal de billetjes het eerst geboren worden (heel soms de voetjes). Dat gebeurt in 60 procent van de gevallen.

 

  • Bij een stuitligging moet het hoofd het laatst door het bekken, en als de bevalling moeilijker of langzamer gaat dan normaal, kan deze niet bespoedigd worden door een vacuümextractie of tangverlossing.
  • Doordat het geboortekanaal niet genoeg wordt opgerekt, wordt het hoofd moeilijk geboren. Er komen trekkrachten op de nek, terwijl het beter is als het hoofdje door het geboortekanaal geduwd wordt.
  • Bij een zijligging wordt eerst de schouder geboren. Dan komt de baby behoorlijk klem te zitten.

 

Keizersnede

 

Voor de veiligheid van het kind wordt bij een stuitligging of dwarsligging een keizersnede aangeraden, hoewel dat voor de moeder ook risico’s met zich meebrengt. Het percentage vrouwen bij wie een keizersnede nodig is bij een stuitligging is groter (ongeveer 40 procent) dan bij een hoofdligging (ongeveer 17 procent).

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.