Relatie en zwanger

Wat zijn valkuilen voor onze relatie?

Het duurt wellicht nog een poos voordat de baby er is, maar toch verandert er al een hoop in jullie relatie. Opeens zie je je partner ook in de rol van moeder of vader. Vragen waarover je eerder nog niet concreet over gesproken hebt, zijn nu ineens aan de orde: is ons huis groot genoeg? Moeten we verhuizen en/of woont de familie niet te ver weg?

 

Ook voor een mama-in-spe verandert er een hoop. Je lichaamsbeleving wordt anders, doordat je je lichaam nu deelt met je baby. Hierdoor kijk je anders naar je lijf en dit heeft invloed op je gedrag. Net als dat de hormonen je gedrag beïnvloeden, maar dat zal je niet verbazen. Jouw gedrag heeft vervolgens weer invloed op je relatie.

 

Ook de vader-in-spe kijkt misschien anders naar het lijf van zijn partner, nu er een baby in de buik woont. Jij zal de eerste man niet zijn die bang is de prille zwangerschap te beschadigen tijdens een vrijpartij.

 

Onderzoek laat zien dat er tijdens en vlak na de zwangerschap een (tijdelijke) afname is in de tevredenheid die ouders ervaren in hun relatie. Onder andere door het gevoel minder tijd, aandacht en intimiteit te krijgen van hun partner. Ouders ervaren meer stress en het aantal conflicten neemt toe. Belangrijk is dan ook dat je goed met elkaar blijft communiceren. Het kan namelijk heel goed dat jullie verschillende meningen hebben over de veranderingen die plaatsvinden rondom een zwangerschap.

 

Mag ik seks hebben tijdens de zwangerschap?

 

Zwangerschap kan veel invloed hebben op je seksleven. De meeste vrouwen hebben de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder zin om te vrijen. Niet zo gek, want het vrouwelijk lichaam verandert en de hormoonhuishouding wordt flink overhoop gegooid. Er zijn ook vrouwen die juist veel zin in seks hebben tijdens de zwangerschap. Het is voor jullie relatie in ieder geval belangrijk om hierover in gesprek te blijven en om hier op een goede manier mee om te gaan. Zo voorkom je frustraties en verwarring.

 

Seks tijdens de zwangerschap is ongevaarlijk, er zijn geen geboden of verboden. Je immers kan geen miskraam of beschadiging aan je baby veroorzaken. Wel zijn sommige standjes misschien niet meer zo gemakkelijk met een dikke buik. Seks tijdens de zwangerschap is goed, het kan ontspannend werken en brengt jullie dichter bij elkaar. Bovendien houdt het je bekken soepel en sterk. Het is dus ook een goede voorbereiding op de bevalling.

 

Mocht je toch problemen ervaren of en vragen hebben over jullie seks, kun je die altijd bespreken met je verloskundige of gynaecoloog.

 

Zie ook: ‘Speciale spreekuren‘ van Zuyderland Gynaecologie

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.