Prenatale depressie

Veel vrouwen denken dat ze blij moeten zijn als ze zwanger zijn, maar blijdschap overheerst niet altijd. Vrij veel (1 op de 20) zwangere vrouwen voelen zich regelmatig neerslachtig. Volgens recent onderzoek krijgt zelfs een op de tien zwangere vrouwen te maken met een prenatale depressie. Dit is een depressie die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

 

Normale neerslachtigheid

 

Het is van buitenaf moeilijk om neerslachtigheid van depressie te onderscheiden. Je rot voelen, huilerig zijn en twijfels hebben hoort soms gewoon bij het leven. Meestal zijn deze gevoelens wel te hanteren als je goed naar jezelf luistert en op jezelf let. Je ziet vaak nog wel een lichtpuntje en je kunt jezelf wel op andere gedachten brengen of laten troosten.

 

Symptomen van depressie

 

Bij een depressie komen veel symptomen voor die in lichtere vorm ook bij de zwangerschap zouden kunnen horen. Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.

 

Het verschil tussen neerslachtigheid en depressie

 

Bij neerslachtigheid kun je de dingen nog relativeren, maar bij een depressie vaak niet meer. Mensen die depressief zijn, kunnen het gevoel hebben dat het leven niet meer de moeite waard is. Suïcidale gedachten komen ook voor.

 

Wat kun je doen aan een prenatale depressie?

 

Bij een depressie is het belangrijk om hulp te zoeken. Soms kan iemand die depressief is dit niet goed zelf, ook omdat het onderwerp taboe lijkt. Veel vrouwen zwijgen over deze gevoelens, wat het alleen maar eenzamer en erger maakt, maar hulp zoeken is noodzakelijk. Je huisarts kan je helpen.

 

Prenatale depressie is te behandelen

 

Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk bij prenatale depressie. Soms worden aanvullingen op de voeding voorgeschreven, soms hormonen en zo nodig antidepressiva. Vraag doktersadvies. Steun is belangrijk, want een depressie kan na de bevalling aanhouden. Een depressie na de bevalling noemt men ook wel een post-partumdepressie.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.