Pijn en bevallen

Pijn hoort bij een bevalling; het is een normaal verschijnsel.

 

  • Bijna alle vrouwen vinden de ontsluitingsweeën pijnlijk. Meestal neemt de pijn toe als de ontsluiting van de baarmoeder vordert.
  • Ook pijnlijk zijn de uitdrijvingsweeën, die er samen met het persen voor zorgen dat het kind geboren wordt. Hoe je die pijn ervaart verschilt. De ene vrouw vindt het een opluchting mee te mogen persen, bij een ander doet persen juist het meest pijn.

 

Waar zit de pijn?

 

De pijn zit vooral onder in de buik, maar barende vrouwen hebben ook vaak rugpijn. Soms komt het voor dat de weeënpijn in de bovenbenen wordt gevoeld. Waar je de pijn ook voelt, hij komt altijd op als een golf en ebt ook weer weg.

 

Endorfinen

 

Het lichaam maakt zelf stoffen aan die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. De endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn onverdraaglijk vinden. Vermoeidheid, angst of spanning spelen daarbij soms een rol.

 

Omgaan met pijn

 

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen je om de weeën op te vangen. Dit kun je al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd de weeën ‘weg te puffen’ kom je in een ritme waarbij het lichaam zelf voor de pijnstilling gaat zorgen. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding helpen ook.

 

Pijnbehandeling zonder medicijnen

 

Er zijn een paar manieren om de pijn te verminderen, die zowel thuis als in het ziekenhuis gebruikt kunnen worden.

 

Bij pijn in je onderrug kunnen injecties met steriel water helpen. Informeer bij je verloskundige of zij deze geeft.

 

Acupunctuur en acupressuur kunnen de balans in je lichaam herstellen doordat er druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten. De zorgverlener die dit kan toepassen moet aanwezig zijn bij de bevalling.

 

De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je kunt dit apparaatje kopen of huren. Informeer bij je ziektekostenverzekering of dit vergoed wordt.

 

Pijnbehandeling met medicijnen

 

Om een vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. In Nederland wordt het meest gebruik gemaakt van medicijnen met een morfineachtig effect (een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil) en de ruggenprik (epidurale of spinale anesthesie).Bij een normaal verlopende bevalling kan soms ook lachgas helpen ontspannen. Al deze manieren kunnen alleen in het ziekenhuis gebruikt worden.

 

Ruggenprik

 

Een ruggenprik (epidurale pijnbestrijding) wordt door een anesthesist gegeven. In de meeste ziekenhuizen gebeurt dit op de verloskamer. Soms moet je hiervoor even naar de operatiekamer.

 

  • De arts schuift door een naald een klein slangetje (katheter) tussen de wervels in de epidurale ruimte van de wervelkolom.
  • Door inspuiting van verdovingsvloeistoffen worden de zenuwen tijdelijk uitgeschakeld.
  • Tegen de tijd dat je volledige ontsluiting hebt, wordt de toediening van medicijnen vaak verminderd. Zo voel je de weeën die nodig zijn om goed mee te kunnen persen.
  • Het kan even duren voordat de spontane persdrang op gang komt.

 

Bespreek het met je verloskundige

 

Bereid je voor je bevalling goed voor door je te informeren over wat je thuis tegen de pijn kunt doen en wat de voor- en nadelen zijn van pijnbehandeling met medicijnen. Je verloskundige vertelt je er graag meer over.

 

Meer informatie

 

Op DeVerloskundige.nl vind je de voor- en nadelen van alle manieren van pijnbehandeling tijdens de bevalling. Je kunt hier ook filmpjes bekijken over de verschillende methoden.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.