Ontwikkeling 27-40 weken

Tijdens de laatste drie maanden moet je baby nog flink in gewicht toenemen: ongeveer 2,5 kilo. In deze tijd wordt je kindje ronder en voller, doordat het nu onderhuids vet gaat opslaan. Je baby krijgt voeding en zuurstof via de navelstreng en de placenta.

 

Achtentwintig weken

 

Je kindje slaapt, wordt wakker en zuigt op een duimpje. Het krijgt nu smaakpapillen, maar kan nog niets proeven, want het vruchtwater heeft geen smaak. De botten zijn al best stevig, maar de schedel blijft zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen. Je baby kan nu ook geluiden opvangen. Je kindje zal vooral het lawaai van je ingewanden horen, maar ook je stemgeluid. Je baby is ongeveer 35 centimeter lang en weegt meer dan 1 kilo.

 

Zesendertig weken

 

Langzamerhand krijgt je baby steeds minder ruimte om zich te bewegen. In de laatste weken van je zwangerschap zal je baby in de goede houding gaan liggen: met het hoofd naar beneden.

 

Is dit je eerste kind? Dan zal het nu met het hoofdje dieper in jouw bekken zakken. Een tweede kind doet dit vaak later. Je buikspieren zijn dan meer uitgerekt. Je baby heeft dus nog ruimte. De meeste baby’s liggen met het hoofdje naar beneden. Als je kindje slaapt, is het rustig en voel je het niet bewegen. Je baby is nu ongeveer 45 centimeter lang en weegt bijna 2,5 kilo. Vanaf nu komt er elke dag 30 gram bij.

 

Veertig weken

 

De veertigste week is ongeveer het einde van je zwangerschap. Je baby is nu helemaal klaar. Ben je langer dan veertig weken zwanger? Dat betekent meestal dat je kind het goed heeft in je buik. Maak je dus geen zorgen: het komt echt wel! Bij de geboorte weegt je baby ongeveer 3,5 kilo bij een lengte van ongeveer 50 centimeter.

 

Je baby hoort je stem

 

Het lijkt soms moeilijk voorstelbaar, maar onderzoek toont duidelijk aan dat pasgeboren baby’s de stem van hun moeder meteen herkennen. Hun vader herkennen ze over het algemeen niet zo goed, gewoon omdat ze zijn stem minder hebben gehoord toen ze nog in de buik zaten.

 

Praten tegen je ongeboren kind

 

Het is goed voor de ontwikkeling van baby’s als beide ouders al tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk tegen hun ongeboren kind praten en bijvoorbeeld liedjes zingen. Veel ouders vinden dat ook leuk om te doen. Via moeders buikwand kun je je baby ook aanraken en strelen. Zo leer je het lichaam en het temperament van je kind al een beetje kennen. Het is verrassend om te ontdekken dat je baby echt met bewegingen of met plotselinge rust reageert op jouw aanrakingen en jouw stem. Op die manier kun je nu al contact maken en communiceren met elkaar!

 

Een band opbouwen met je baby

 

Communicatie met je ongeboren kind is heel goed mogelijk. Als je baby eenmaal geboren is, blijft praten, aanraken, aankijken en aandacht geven belangrijk. Door daar al mee te beginnen als je baby nog niet ter wereld is gekomen, bouw je een band met hem of haar op. Dat is goed voor de hele verdere ontwikkeling!

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.