Onbedoeld zwanger

Ongewenst zwanger, wat nu?

Het overkomt één op de vijf vrouwen: ongewenst zwanger raken. Opeens sta je voor een moeilijke beslissing.

 

Wat zijn de mogelijkheden en bij wie kan ik terecht?

 

  • De zwangerschap uitdragen en je kind zelf opvoeden.
  • De zwangerschap uitdragen en je kind laten adopteren of onderbrengen in een pleeggezin.
  • De zwangerschap laten beëindigen: je kiest voor abortus.

 

Een keuze die je niet zomaar maakt, maar die wel in een relatief korte tijd gemaakt moet worden. En dat is niet voor iedereen even makkelijk. Praat er daarom over met iemand die je vertrouwt; je partner, vriendin of een familielid. Daarnaast kan je altijd jouw huisarts raadplegen over welke mogelijkheden je hebt. Maak de afspraak met je huisarts zo snel mogelijk. Ook als je nog geen idee hebt wat je wilt.

 

Tot hoeveel weken kan ik een abortus laten uitvoeren?

 

Abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap. Dit wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De manier waarop een zwangerschap wordt beëindigd, is afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. Ga daarom zo snel mogelijk naar de huisarts om de zwangerschapsduur vast te stellen. Hoe eerder je erbij bent, hoe lichter de behandeling.

 

Als je besluit om de zwangerschap af te breken, heb je vijf dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is ingesteld zodat je een beslissing kunt nemen waar je zelf achter staat. Als je twijfelt over wat je moet doen, is goed om erover te praten met mensen die je vertrouwt en die je kunnen ondersteunen bij het nemen van een goed besluit.

 

Zie ook: ‘Keuzehulpgesprek‘ van GGD Zuid-Limburg.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.