Misselijkheid en braken

Veel aanstaande moeders hebben in de eerste maanden van de zwangerschap last van misselijkheid, vooral in de ochtend.

 

Overgeven tijdens zwangerschap

 

Je kunt in de zwangerschap sterker reageren op geuren en smaken waardoor je je misselijk voelt of moet overgeven. Dat komt door de veranderingen in de hormoonhuishouding. Veel overgeven is vooral naar voor jezelf. Het ongeboren kind heeft er niet zo snel last van. Belangrijke voedingsstoffen en vocht gaan eerst naar je baby.

 

Tips tegen misselijkheid

 

  • Ventileer je slaapkamer goed.
  • Eet voordat je uit bed stapt een beschuitje of cracker.
  • Drink voldoende.
  • Eet liever zes keer per dag een kleine maaltijd dan driemaal per dag een grote maaltijd.

 

Neem geen pimba

 

Bij misselijkheid wordt wel eens pimba (kalebaskalk) geadviseerd, maar de grote hoeveelheid lood in pimba is schadelijk voor je baby.

 

Overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog

 

Wanneer je meerdere malen per dag overgeeft en niets binnenhoudt, is het verstandig om met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog te overleggen. De huisarts of gynaecoloog kan zo nodig iets voorschijven tegen de misselijkheid.

 

Soms is het overgeven zo erg dat een zwangere niets binnenhoudt en afvalt. Dit noemen ze hyperemesis gravidarum. Ook dan is overleg noodzakelijk.

 

Misselijk na de derde maand

 

Bij de meeste vrouwen stoppen de klachten rond de veertiende week, maar bij sommige vrouwen blijft de misselijkheid ook nog na de derde maand opspelen. In overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog krijg je dan extra aandacht en de steun en behandeling die nodig is.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.