Middelengebruik bij zwangerschap

Kan een klein beetje alcohol al schadelijk zijn?

Als je graag zwanger bent, is het verstandig als jijzelf én je partner stoppen met het drinken van alcohol. Dit advies geldt voor nu, maar ook voor straks als je zwanger bent. Een klein beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Als je het moeilijk vindt om te stoppen met alcohol, kan de verloskundige of huisarts je verwijzen naar andere hulpverleners die je kunnen begeleiden.

 

Drink geen alcohol als je zwanger wilt worden, zwanger bent of als je borstvoeding geeft. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen schadelijk zijn voor de zwangerschap, de groei en de ontwikkeling van je kind. Mogelijke risico’s zijn schade aan de hersenen of andere organen van je baby, een te vroeg geboren baby of een een te laag geboortegewicht. De kans op schade neemt toe naarmate je vaker of meer drinkt, maar geen enkele hoeveelheid is veilig! Neem contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts als je over je alcoholgebruik wilt praten en hulp nodig hebt.

 

Is meeroken schadelijk?

 

Ook roken kan je zwangerschap beïnvloeden. Het is slecht voor je eigen gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind. Ook als je de rook van iemand anders inademt, dus als je meerookt, komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken.

 

Hulp bij stoppen met drugs?

 

Het gebruik van drugs, zoals blowen, cocaïne, heroïne, XTC en paddo’s zijn gevaarlijk voor een ongeboren kind. Het is dan ook belangrijk om te stoppen tijdens je zwangerschap. Het gebruik van drugs kan ernstige afwijkingen veroorzaken bij jouw baby. Zoek eventueel professionele hulp als je stopt.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.